Det händer alldeles för ofta att jiggarna går sönder, men ofta kan du laga dem själv.

Fixa på fältet: Så snabbfixar du den trasiga jiggen

Publisert

Det händer de flesta sportfiskare någon gång – att utrustningen går sönder när tillfället är som sämst. Precis när fisken hugger som mest, och när vi inte har med några extraspön eller extra favoritbeten.
Fiskejournalen tipsar hur ni snabbfixar grejerna själva på fältet.

Snabblaga trasig jigg.
Jiggar är tyvärr en förbrukningsvara, eftersom de tenderar att vara i skiftande kvalitet och gå sönder med jämna mellanrum. Tråkigt och dyrt – men det finns knep som får dem att leva några kast till.
Betesexperten Micael Söderström berättar:
Man kan laga på lite olika sätt. Vissa använder en tändare och smälter ihop skadan. Svårt att få det snyggt men det funkar. Andra använder något som kallas för Mend-it, Quick-fix, Fix-it (kärt barn har många namn) det är ett medel man applicerar på båda sidor av skadan och sedan trycker man ihop dem. Jag har också sett folk använda en batteridriven lödpenna för att smälta ihop skadan.
Ett annat problem är att paddeln lossnat. Det händer ju ganska ofta att smågäddor biter i just paddeln. Då kan man sätta dit ett spinnarblad. Det går att göra sådana riggar själv och det finns färdiga kit att köpa.