Testa att laga vadarna innan du köper nya! Foto: Anders Lundin

Fixa på fältet: Så lagar du hålet i vadarbyxorna

Publisert Sist oppdatert

Det händer de flesta sportfiskare någon gång – att utrustningen går sönder när tillfället är som sämst. Precis när fisken hugger som mest, och när vi inte har med någon reservutrustning.
Fiskejournalen tipsar hur ni snabbfixar grejerna själva på fältet.

Laga hålet i dina vadarbyxor.
Att köpa vadarbyxor kan vara ett lotteri. Vissa håller i evighet, medan andra kanske bara håller en säsong. Gemensamt för alla modeller är dock att det kan bli hål och läckage på dem, oftast när det passar som sämst. Om det blivit en spricka i någon skarv/söm så kan det krävas en större operation under lugna förhållanden, men om det uppstått ett hål på plan yta så går det oftast att snabbfixa på fältet. Om du känner att det läcker så ska du skynda dig att ta av vadarbyxorna, eftersom det då kan vara enkelt att lokalisera hålet om du vänder dem ut och in. Kolla helt enkelt var det finns en mörk fläck, där är skadan. Ett annat sätt, som kräver längre torkning, är att vända byxorna ut och in och sedan fylla dem med vatten, och se var det sipprar ut.

Oftast följer det med ett lagnings-kit till vadarbyxorna, som går att använda. Annars är det alltid bra att ha med en liten lagnings-lapp och en flaska med superlim. Oftast går det att laga sporadiskt på fältet, och sedan kan du förstärka lagningen i lugn och ro med exempelvis Liquisole eller något tvåkomponents-lim.