En fjäderögla gör att du kan byta ut trekroken många gånger. Foto: Anders Lundin

Fixa på fältet: Så byter du en trasig trekrok på spinnaren

Publisert Sist oppdatert

Det händer de flesta sportfiskare någon gång – att utrustningen går sönder när tillfället är som sämst. Precis när fisken hugger som mest, och när vi inte har med några extraspön eller extra favoritbeten. Fiskejournalen tipsar hur ni snabbfixar grejerna själva på fältet.

Trasig krok på spinnaren.
Har det även hänt dig att trekroken på spinnaren plötsligt förvandlats till en tvåkrok eller enkrok? Detta är särskilt vanligt i samband med bottennapp eller om storgäddan varit framme och misshandlat kroken.
Den välutrustade fiskaren har såklart med sig en spinnare i reserv, men annars så behöver du inte vara särskilt händig för att sätta på en ny trekrok.

Så här gör du: Se till att alltid ha med några fjäder-ringar i packningen, och en avbitartång. Om du inte har någon reservkrok så kan du leta i asken om det finns något annat bete med trekrok och fjäderring, som du kan lirka av. Separera den trasiga kroken genom att nypa av den längst upp, men se till att du inte skadar öglan på själva spinnaren. Sedan är det bara att lirka på fjäderringen och trekroken – och förhoppningsvis har spinnaren inte tappat för mycket i funktion.