Med god fiskevård kan vi återställa många vatten och få tillbaka det fina fisket.

Fiskevården funkar – Jämtlands vattendrag mår allt bättre

Publisert Sist oppdatert

Länsstyrelsen i Jämtland lägger ner ett mycket omfattande arbete på att restaurera de unika vattendrag som finns i länet. Detta ger hopp om att vi i framtiden ska kunna få njuta av riktigt storslaget fiske.

En gång var Jämtlands åar och älvar världsberömda för sitt fantastiska fiske. När Engelska flugfiskepionjärer kom hit mötte de av ett fiske som var så bra att det formade en del av fiskehistorien. Jämtland har på många sätt perfekt förutsättningar för att producera mycket och stor fisk och med ett kompetent fiskevårdsarbete i kombination med ett förnuftigt regelverk för fisket finns det en chans att man kan återskapa forna tiders drömvatten.

Det arbete som man gör handlar till stora delar om att återställa vattendragen efter att de rensats på stora stenblock och att fiskens lekplatser förstörts. Detta skede främst under flottningsepoken på sjutton- och artonhundratalet.

Med hjälp av bland annat grävskopor flyttar man nu tillbaka stenblock – som gör att vattnet strömmar på ett sätt som gör att fisken trivs och får skydd. Man lägger även ut så kallat lekgrus där fisken kan leka och vattnet kan producera mer fisk.

Visst är det underbart med positiva nyheter från fiskets värld? De finns! Och det handlar nästa alltid om att människor gör bra saker för våra vatten. Ofta handlar det om ideella krafter men även våra länsstyrelser sliter för att vattnen ska leva.