Fisket av gädda bör minska inom flera områden, konstateras det i en färsk rapport. Foto: Anders Lundin

Fisket kring Stockholm kan stramas åt redan till våren

Publicerat

Rovfiskarna kring Stockholm måste få en chans att återhämta sig. Den tycker flera aktörer, och redan till våren kan det bli fiskeförbud på en rad platser i Stockholms län, bland annat i Vaxholm, Haninge och Värmdö.

Fiskejournalen har i flera skrivit artiklar om bestånden av gädda och abborre i Stockholms skärgård, som är pressade av flera orsaker. Ett ökat bestånd av spigg, skarv och säl, anges som några troliga faktorer.

Snart kan det bli fiskeförbud i Tallaröfjärden i Vaxholm och på ytterligare 28 platser, från Norrtälje ner till Nynäshamn, med syftet att värna bestånden. Det meddelar länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.

– Det kan gå väldigt snabbt. Jag ska lämna förslaget till Havs- och vattenmyndigheten (HaV) inom kommande veckor. Sedan ska det inte ta lång tid för dem att fatta beslut, säger Henrik C Andersson till mitti.se som intervjuat honom med anledning av förslaget.

Projektet Re-fisk som han leder har nämligen visat att fredning under en del av året gynnar tillväxten av rovfisk, och det handlar alltså om ett stort antal nya fredningsområden i Stockholms skärgård. Fiskejournalen berättade nyligen om länsstyrelsens förslag om att halvera antalet skarv-bon i Stockholmsområdet, och även om kritiken som det mött. Det kan du läsa om här!

Missa inte heller filmen nedan med Henrik C Andersson, där han och Sportfiskarnas Tobias Fränstam fiskar i det som sägs vara Stockholms gäddtätaste vik!

Så här ser det ut i Stockholms mest gäddtäta vik