För vissa afrikaner är fisk den enda källlan till protein.Foto: Olivier Girard/CIFOR

Fisken försvinner från Afrika

Publicerad

Det småskaliga fisket sysselsätter miljontals män och kvinnor i Afrika och är en viktig källa till protein. Men utländska företag skeppar fisken till de som betalar mer.
Fisket är ett viktigt bidrag till många Afrikanska länders ekonomi. Fisken är också en viktig källa till högvärdigt protein, ibland den enda källan. Men numera tvingas lokala matentreprenörer konkurrera med utländska resursstarka fiskmjölsfabriker som exporterar fisken ut ur landet, industriella fiskefartyg som inkräktar på de småskaliga fiskarnas zon och industrier som förorenar fiskevatten. Samtidigt påverkar klimatförändringar livet i havet. Enligt FNs livsmedelsorgan FAO är alla västafrikanska fisken överexploaterade, och kustfisket har minskat med 50 procent på 30 år.

Stora båtar från Europa och Asien trålar effektivt vattnet utanför kusten i jakten på fisk.

Det västafrikanska fiskenätverket CAOPA stöds av svenska Naturskyddsföreningen. De menar att det är viktigt att fisket skyddas för att även i framtiden kunna bidra till målet om hållbar utveckling. De föreslår nu bland annat att länderna inför korrekt insamling av fiskedata, ökad kontroll och efterlevnad av fiskelagar, utvidgade zoner för enbart småskaligt fiske och ett ökat stöd till innovativa lösningar som leder till förbättrade arbets- och levnadsförhållanden, särskilt för kvinnor.