Yrkesfisket orsakar konflikt mellan Frankrike och Storbritannien. Foto: Getty Images

Fiskekrig i Engelska kanalen eskalerar – Frankrike stänger hamnar?

Publicerat

En stor och hårdhänt fiskekonflikt mellan två tungviktare drar till sig världens blickar. Frankrike och Storbritannien är djupt oeniga om fisket efter brexit, och under tisdagen kan det hela eskalera med att franska hamnar stängs för brittiska fiskebåtar.

Orsaken till konflikten handlar om ett franskt missnöje med att Storbritannien beviljat för få fiskelicenser för franska fartyg. Tonläget har skärpts dag för dag de senaste veckorna, och under tisdagen kan det hela ställas på sin spets. Då går den tidsfrist ut som fransmännen gett britterna för att dela ut alla de fiskerättigheter som man menar att man har rätt till enligt brexitavtalet.

Det kan också bli tal om att strypa elförsörjningen till den brittiska ön Jersey, enligt fransmännen, rapporterar Dagens Nyheter som följer händelseutvecklingen.
– Vi måste börja använda styrkans språk nu, för det är tydligen det enda den brittiska regeringen förstår, sa den franske EU-ministern Clément Beaune, när han hotade med att stänga franska hamnar för brittiska fartyg och införa ”rigorösa kontroller” av lastbilar.
Boris Johnson och Emmanuel Macron har träffats för att försöka lösa bråket om fiskerättigheterna i Engelska kanalen, men ingen lösning har ännu presenterats.