Klimatanpassa yrkesfisket, föreslår svenska forskare. Foto: Knut Troim

Fiskefartyg ska kameraövervakas – kommer någon nappa?

Publicerat

Från och med april kan yrkesfiskare anmäla sig frivilligt till ett försök med kameraövervakning på fiskefartyg. Det är regeringen som tagit initiativ till konceptet, där målet är att bidra till ett hållbart fiske. Nu är frågan om någon nappar?

Försöket kallas REM (Remote Electronic Monitoring) och ska ge svar på hur en framtida fiskerikontroll med fullt införd REM kan fungera. Det är Havs- och vattenmyndigheten som leder projektet, och deltagande fiskefartyg får en ekonomisk ersättning för besväret.
– Det handlar inte bara om att sätta en kamera på fiskefartyg, vi vill undersöka vilken teknik som fungerar bäst, hur vi värnar besättningens integritet, hur vi på enklast och säkrast sätt för över information från båt till HaV och hur arbetsflöden kan fungera internt på myndigheten, säger Ellinor Rutgersson, enhetschef för fiskeriuppföljningsenheten.

Hon betonar dock att kamerorna kommer vara placerade så att fisken är i fokus, att det är den som myndigheten är intresserade av. Här kan du läsa mer om försöket.