Annons: Sponsrat innehåll

Nathalie Byström med en fantastisk storharr från specialsträckan i Långseleån. Foto: Angelica Byström

Fiskeäventyr i Dorotea – Lapplands Sydport

Publicerat

Upptäck ditt drömfiske i fjällkommunen Dorotea. Här finns allt från flugfiske efter öring och harr i strömmande vatten till spännande gädd- och abborrfiske i oupptäckta sjöar och tjärnar. Här finns över 700 sjöar och minst lika många åar och bäckar. Ett eldorado för dig som söker nervkittlande fiskespänning och en naturupplevelse utöver det vanliga.

Det är något speciellt med fiske uppe på fjället. Här finns en atmosfär och ett lugn du inte hittar någon annanstans. Det karga landskapet och känslan att vara ett med naturen sätter sin prägel på den unika upplevelsen. Att sitta på huk vid vattenbrynet och spana efter vak från öring, röding eller harr är en spännande del i fisket och en härlig naturupplevelse. I vilket ögonblick som helst kan drömfisken avslöja sin närvaro med ett rejält plums eller ett försiktigt vak ute i strömmen.

Upplev ljusa nätter i Dorotea kommun. Fiska dygnet runt i spännande vattendrag och underbar miljö. Foto: Marcus Bryntesson

Eldorado för flugfiske

I skogslandets trolska miljöer eller fjälldalgångarnas kristallklara strömmar och sjöar finns ett stort utbud av fiskevatten för flugfiskaren. Här hittar du ett varierat fiske efter grovvuxen öring, harr och röding. Smyg längs en porlande å med lätt flugfiskeutrustning eller paddla ut med flytringen i öringsjön, där du även kan ha ett strålande fiske efter abborre och gädda.

Du kan parkera bilen bekvämt några hundra meter från fiskevattnet eller bege dig ut på äventyr i fjällmiljö, antingen till fots eller med helikopter till avlägsna öring- och rödingsjöar.

Långseleån är ett paradis för flugfiskaren med sina forsar och kortare sel. Harrfisket är riktigt bra och du har också chans på storvuxen öring. Här finns både specialsträckor där bara flugfiske är tillåtet och sträckor där alla typer av fiske är tillåtet. Den översta specialsträckan måste bokas i förväg då endast 4 personer får fiska samtidigt.

Harren förknippas ofta med kvällsfiske men varma och soliga dagar kan harrfisket vara mycket bra även mitt på dagen.

Magiskt harrfiske i Långseleån

Nathalie Byström som medverkat i TV-programmet Fiskedestination hade hört talas om det fina harrfisket i Långseleån. Tillsammans med sin syster Angelica besökte de övre delen av ån där bara flugfiske är tillåtet. Tvillingsystrarna fick nöjet att uppleva en magisk kväll vid den trolska skogsån.

– Ja, det var en fantastisk fisketur! En liten värmebölja dagarna innan hade satt fart på kläckningarna, berättar Nathalie entusiastiskt.

– Framåt kvällningen när kläckningarna var i full gång fick jag syn på ett jättevak ute på ett sel. Jag förstod genast att detta var en speciell fisk.

– Jag tappade den faktiskt en gång men lyckades få den att hugga en stund senare. Jag fick till ett riktigt bra mothugg och tur var väl det, för den kämpade rejält på min lätta utrustning.

– Jag fick knappt in fisken i håven! Den mätte mäktiga 58 cm. En riktig drömharr på fluga. Det var total lycka, säger Nathalie.

– Hit kommer vi åka fler gånger. Redan i bilen på vägen hem började jag och Angelica planera vår nästa tur hit. Flugfiskesträckan hyser ett fint bestånd av stor harr och naturupplevelsen, särskilt om man prickar en kläckning, är smått magisk. Jag rekommenderar verkligen ett besök i Långseleån.

Natursköna Korpån är ett av flera vatten i Borgafjälls fiskevårdsområde som hyser fin öring och sik.

Mycket att upptäcka

Om du befinner dig i Borgafjäll längst upp i Dorotea kommun, fiskar du i ren fjällterräng eller i fjällnära miljö efter vackert guldskimrande öringar och rödbukade fjällrödingar. Längre ner i kommunen övergår fjällmiljön till ett kuperat skogslandskap och här hittar du harr, gädda, abborre, lake och sik.

Söker du efter riktigt stor harr, gädda och öring är Rajastrands fiskevårdsområde väl värt ett besök. Här hittar du en mängd sjöar med ett fjällnära varierat fiske.

Ett annat spännande fiskevatten är Bergvattenån i Avaträsk-Arksjö fiskevårdsområde, en relativt näringsrik å med kortare forsar och längre sel. Den rinner även igenom ett flertal sjöar på sin väg ner mot Ormsjön. Ån är lokalt känd för sina stora gäddor och abborrar men är även intressant för sina rikliga bestånd av id och braxen.

Ett paradis för predatorfiskaren

De flesta av kommunens vattendrag och sjöar har fina bestånd av både gädda och abborre. Här har du stora möjligheter att hitta ditt drömvatten som du får ha helt för dig själv. Tänk dig själv att få kroka på en gammelgädda eller storabborre i ett helt okänt vatten…en magisk upplevelse…

Bra abborr- och gäddfiske finns i en mängd sjöar, t ex Bellvikssjön, Avaträsksjön, Sallsjön, Nordflätiken, Tjusjön och StorRajan. Sedan finns det hundratals andra vatten med stor potential.

På många ställen finns både vindskydd, båtramper, hyrbåtar och stugor att hyra. Har du möjlighet, ta gärna med en takbåt, fiskekajak eller gummibåt, då kan du utforska avlägsna och svårtillgängliga vatten som knappt har sett en sportfiskare.

Lapland Hunting and Game anordnar guidade gäddfisketurer. En dag på sjön med guide är en lärorik och spännande upplevelse. Foto: Magnus Ström

Bästa gäddfisket får du i sällskap av en professionell guide. Ett tips är att hyra en guide en eller två dagar. På så sätt får du snabbt reda på vad som gäller i området, t ex vilka beten som fungerar bäst och vilken fisketeknik som är effektivast. En perfekt start på en oförglömlig fiskesemester.

Isfiske efter ädelfisk

Något som också är högaktuellt i Lapplands Sydport är det spännande isfisket på vintern. För många sportfiskare är vintern med frostiga minusgrader och istäckta sjöar det man längtar efter resten av året. Att ligga på magen på en varm renfäll och se blänket dansa förföriskt strax ovanför botten på 1 meters djup är något alldeles extra. När en röding eller öring visar sitt intresse och cirklar försiktigt runt betet i det kristallklara vattnet går pulsen upp till bristningsgränsen.

Det finns såklart många fina isfiskevatten med goda bestånd av ädelfisk. En mycket populär destination är området runt fjällbyn Borgafjäll. Här finns otaliga skoterledsystem som tar dig till spännande fiskevatten både på Västerbottensidan och Jämtlandssidan.

Egentligen är det bara din egen fantasi och ambition som sätter gränserna för ditt fiskeäventyr i Dorotea kommun. Ge fisket i Lapplands Sydport en chans i sommar – och upplev nervkittlande fiskespänning i storslagen natur!

Utsikten över Borgafjäll från Borgahällan är magnifik. Förutom en storslagen fjällmiljö finns här många bra fiskevatten med öring och röding.

Läs mer om fiske och boende i fjällkommunen Dorotea:

Dorotea kommuns turistweb: https://lapplandssydport.se/

Information om fiske i södra Lappland: https://sodralappland.nu/

Fiskeguider och fiskepaket hittar du under https://sodralappland.nu/entreprenorer/entreprenorer-i-dorotea/