Annons: Sponsrat innehåll

En öring på ca 57 cm simmar förbi kameran i Visskvarn. Se filmen nedan. Foto: Tranås Energi

Film: Den nya fiskvägen har börjat visa resultat

Publicerat Senast uppdaterad

I våras stod fiskvägen vid Tranås Energis vattenkraftverk i Visskvarn färdig. Ett hundraårigt vandringshinder är borta och under hösten har man börjat se resultat av satsningarna.

Fiskvägen i Visskvarn är byggd som en naturlig bäck, där botten består av grus och det finns större stenar utplacerade för att skapa rätt flöden. Tack vare denna kan fisken nu ta sig förbi kraftverksdammen och vidare i det naturliga flödet som löper förbi vattenkraftverket, och omvänt.

Passagen har varit stängd för vandrande fisk sedan dammen byggdes för ca 100 år sedan, så förändringen innebär en stor förbättring för områdets biologiska mångfald. Fiskvägen gynnar främst öringen, en vandrande art som gärna lever i sjöar eller hav under några år för att växa till sig, för att sedan vandra tillbaka och leka i samma vatten som den själv växte upp i. I Visskvarn innebär detta att öringen som tidigare endast levde i Bulsjöån nu har möjlighet att ta sig till sjön Sommen och att Sommenöringen får tillgång till fler lek- och uppväxtplatser i Bulsjöån.

I oktober sattes en kamera upp vid ingången till fiskvägen och det dröjde inte länge innan förbipasserande fiskar fastnade på bild.

– Under hösten registrerades ett 40-tal passager förbi kameran. Vi såg också att fiskvägen inte bara fungerade som passage, ett antal öringar passade också på att genomföra lek i fiskvägen. Här kan vi se exempel på att man även kan skapa miljöer med attraktiva lekplatser i fiskvägen, säger Magnus Lundberg ansvarig för miljöanpassningar kring våra vattenkraftverk.

Idag har alla Tranås Energis vattenkraftverk fått fiskvägar och endast en gammal kvarndamm återstår att anpassa innan Tranås Energi nått sitt mål om att öppna hela vattenvägen mellan sjöarna Sommen, Östra Lägern och Västra Lägern.

Vill du också köpa el från ett fiskvänligare elbolag? Läs mer här!