Makrillmete är lättillgängligt och fantastiskt roligt. Foto: Anders Nicander

Fånga makrillen från land — superkul och lättillgängligt

Publicerat

Från Öresund i syd till Strömstad i norr finns det bryggor, pirar och kajer där man kan ha fantastiskt makrillfiske. Det roligaste och mest effektiva sätt att fiska makrillen här är mete med småsill.

Från någon gång i månadsskiftet maj/juni och långt in på hösten kan man meta makrillen från land. Mete funkar bäst på kort av stånd men som tur är har makrillen en tendens att komma helt intill bryggan eller kajen. I den här typen av miljöer trivs småsillen som är makrillens främsta föda och makrillstimmen brukar pressa in sillen i vilda jakter. Här är kastmete med glidande flöte en perfekt fiskemetod. Flöten som bär 15-30 gram sänke och en krok i storlek 1 är lagom. Makrillen kan dyka upp i alla vattenlager men man brukar söka den mellan fyra och åtta meter under ytan. Med det glidande flötet kan man lätt pröva sig fram till vilket djup som är rätt för dagen.

Bästa agnet är fryst småsill, eller stagg som den oftast kallas. Stagg finns att köpa i matbutiker, fiskaffärer och sportfiskebutiker längs kusten. Den kan vara lite svår att hålla fräsch men om man lägger klumpen med frusen stagg i en blandning av salt och socker och låter den tina så funkar det bättre. Detta gör också agnet segt och det sitter bättre på kroken.

Några platser där man kan meta makrill från land är Ön i Linhamn, Västhamen i Helsingborg, Piren i Varberg, Arendal i Göteborg, södra hamnen i Lysekil och Kleven vid Smögen. Fråga runt och håll ögonen öppna så kommer du hitta många fler platser.

Makrillen är en fantastisk matfisk men den behöver blodas av och läggas i en kylväska direkt efter fångst en om den ska hålla sig färsk.

Anders Nicander