Annons: Sponsrat innehåll

Så här ser den nya passagen i Forsnäs ut. Foto: Tranås Energi

Efter 100 år – nu kan fisken passera Forsnäs igen!

Publicerat Senast uppdaterad

Tranås Energi har levererat en tidig julklapp till fiskevännerna i Ydre kommun. Nu har nämligen vattnet släppts på i den nya fiskvägen vid vattenkraftstationen i Forsnäs.

Det innebär att en passage som varit stängd länge nu är öppen för vandrande fisk.

– Den här åtgärden gör att hindret som funnits här i minst 100 år nu är borta och fisken har fri väg förbi anläggningen, säger Magnus Lundberg som är ansvarig för projektet på Tranås Energi i ett pressmeddelande.

Nu är ytterligare ett hinder på sträckan mellan de tre sjöarna borta. Just nu utreder Tranås Energi vilken typ av åtgärd som ska göras vid Oppebys kvarndamm och nästa höst byggs fiskvägen vid Visskvarn.

Är du intresserad av att köpa din el från ett elbolag som gör skillnad? Följ den här länken!

I kanten av kraftdammen har en vall byggts upp och på andra sidan har fiskvägen anlagts. Denna har fått en slingrande form som ska likna en naturlig bäck så långt det är möjligt. Lekgrus har lagts på flera ställen och stenar har placerats ut för att skapa variationer mellan forssträckor och mer stilla vatten. Fiskvägen mynnar ut i en trumma som leder fisken under vägen till det naturliga sidoflödet på andra sidan. Detta löper sedan längs tuberna, förbi kraftstationen och vidare mot Bulsjöån.

– Vi driver detta projekt själva och frivilligt. Tranås Energi satsar på att bedriva en så miljöanpassad verksamhet som möjligt och där är arbetet med skapa förutsättningar för biologisk mångfald en stor del, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Och redan nu kan bolaget avslöja att ännu fler vatten ska öppnas för vandrande fisk.

Nästa höst kommer nämligen liknande åtgärder att utföras vid Tranås Energis vattenkraftanläggning i Visskvarn. Målet är att skapa ett helt öppet vattensystem mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen år 2021.

Se filmen från Forsnäs:

Är du intresserad av att köpa din el från ett elbolag som gör skillnad? Följ den här länken!