Här är några av hajarna som hittades dumpade i Lysekil. Foto: Mio Sandin

Dumpade hajarna: HaV svarar på kritik från miljörörelsen

Publicerat

Det kokar inom svenska miljörörelser, bland annat med anledning av fyndet i Lysekil där ett hundratal hajar och rockor hade dumpats. I ett öppet brev ställer Sportfiskarna, Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen flera krav på Havs- och Vattenmyndigheten, som nu har svarat på brevet.

Det var Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, och Sten Frohm, generalsekreterare Sportfiskarna, som undertecknade det öppna brevet, som riktade sig till svenska makthavare och myndigheter. De gick hårt åt det storskaliga yrkesfisket.
”Det är en skam för svenskt fiske och svensk fiskförvaltning att fredade djur hanteras på detta sätt. Det är dags att nödvändiga beslut tas av ansvariga beslutsfattare om vi i framtiden ska kunna njuta artrika havsekosystem med goda fiskbestånd och hållbart resursnyttjande. Därför bör regeringen införa ett generellt förbud mot bottentrålning i samtliga marina skyddade områden”, skrev de bland annat.
Här kan du läsa hela brevet.

Havs- och vattenmyndigheten har nu svarat, genom generaldirektören Jakob Granit.
Han skriver bland annat att ”den mycket olyckliga händelsen med pigghajarna och rockorna i Lysekil” just nu utreds av Kustbevakningen, och att myndigheten är bestört över händelsen.
Jakob Granit poängterar att myndigheten arbetar med regleringar för att nå marina bevarandemål och för att ta ett samlat grepp kring frågan om marina skyddade områden.
Här kan du läsa hela svaret.