Fiskarnas Rike och Martin Falklind kan ro hem flera priser. Foto: Mathias Arnham

Detta var Älvräddarnas tre bästa händelser under 2021!

Publicerat

Det har hänt mycket kring fisket och fiskevården i Sverige det senaste året – och under hösten har det eskalerat i samband med SVT-trilogin Fiskarnas Rike, Uppdrag Gransknings program ”Den sista ålen” och Älvräddarnas kampanj mot regeringen och riksdagen där de kräver miljöåtgärder i vattenkraftverken.

Men vad var egentligen det absolut BÄSTA och SÄMSTA som hände enligt Älvräddarnas under 2021. Svaret får du i Fiskejournalen, och här kommer den roliga delen.

BÄSTA
1) En majoritet i Miljö- och jordbruksutskottet framlade ett utskottsinitiativ, där man bland annat vill flytta ut trålgränsen, ha en översyn av förvaltningsplanen för ett antal fiskarter i syfte att skydda bestånden, samt att regeringen ska ta initiativ för att få bättre kunskapsunderlag om vattenkraftens ekologiska betydelse och passagelösningar samt fler åtgärder i fråga om vattenkraftens påverkan på hotade arter. Toppen, den såg man inte komma med tanke på utskottsinitiativet ovan från sommaren 2021.

2) Serien Fiskarnas Rike på SVT av Ecofilm som på bästa sändningstid visade på just vattenkraftens betydelse för miljön i vattenkraftspåverkade strömvatten och på hotade arter som exempelvis ål. Äntligen fick frågorna en lite större spridning även utanför sportfiskekretsar, vilket vi i Älvräddarna tror är avgörande för att politiken ska våga göra något år avarterna. Till exempel det fullständigt galna att vattenkraft i möjligaste mån ska slippa vidta miljöanpassningar, se vår brevkampanj på vår hemsida.

3) Många ägare till småskaliga kraftverk ser nu möjligheten att bli av med sina oftast, för att inte säga alltid, olönsamma och miljöpåverkande verksamheter. Detta möjliggörs tack vare Vattenkraftens Miljöfond, vilken ägs av de åtta största vattenkraftsbolagen i Sverige. Ersättning för både kostnader och produktionsförlust gör att många nu ser möjligheten att bli av med något som inte bara drar in extremt små mängder pengar utan också medför tungt ansvar mot myndigheter.