Just nu är torskfisket hett på "det grunda" i Öresund. Foto: Anders Nicander

Det roligaste torskfiske som finns

Publicerat Senast uppdaterad

Just nu börjar torskfisket på grunt vatten i Öresund bli riktigt bra. Även om man numera bara får behålla en torsk per fiskare och dag finns det alla möjligheter till ett fantastiskt roligt fiske.

På hösten går torsken in på ”det grunda” för att kalasa på tångkrabbor. Det är gott om torsk och fisken är i mycket bättre kondition nu än under våren då man kan ha ett liknande fiske. För bara ett tiotal år sedan kunde man med lite tur fånga torkar på tio kilo och mer under höstfisket. Chansen att upprepa det i dag är nog mycket liten men än kan man få uppleva de fantastiska huggen och få känna på vilken fantastisk sportfisk torsken är på lätt utrustning och grunt vatten.

Med grunt vatten i Öresund menar man någonstans mellan 7 och 12-13 meter. Fisken kan jaga från botten och en bra bit upp i vattnet men att regelbundet studsa betet i botten under intagningen är synonymt med det här fisket.

Från början använde man drag typ Wigglerdraget i vikter från 40 upp till 100 gram. Sen kom gummijggen och den är på många sätt det perfekta torskbetet. Torsken hugger nio gånger av tio när betet faller mot botten. Om man anpassar vikten på skallen till strömförhållandena faller jiggen lagom fort samtidigt som den röra sig förföriskt.

Lagom tyngd på jiggen är 30-60 gram. Några gånger kan man behöva så mycket som 80 gram om den är bra fart på strömmen Sundet. Shadjiggar och klassiska curry tail-jiggar fiskar förnämligt. Den klassiska färgen för Öresund är rött/gult men man bör alltid ha med sig jiggar i den rödbruna nyans som kallas motor oil på jiggspråk.

Om multirullen har klara fördelar vid fiske efter de flata i Öresund så är haspeln perfekt för den här typen av jiggfiske. Spöt bör kunna kasta vikter mellan 30 och 80 gram och flätlina är en absolut förutsättning för effektivt fiske. Glöm bara inte att knyta på en tafs av 0.40 millimeter nylon mellan betet och huvudlinan.

När man fiskar torsk på det grunda fiskar man oftast från drivande båt även om det är en enorm fördel att kunna ankra eller hålla nere hastigheten på driften med en GPS-styrd elmotor i fören på båten. Bäst är att kasta snett framåt i driftriktningen. Då kan man få kontroll över jiggens gång och man känner tydligt när den studsar i botten.

Återutsätt den fisk du inte får behålla med största försiktighet. Allra bäst är att kroka av utan att lyfta fisken ut vattnet. Den enda fisk du får ta med hem är en riktig skatt. Färsk torsk är bland det finaste man överhuvudtaget kan ha som råvara. Själv filéar jag torsken och steker den som panerade filéer och äter den med romsås och kokt potatis till. Eller så friterar jag den på mexikanskt vis och gör fish tacos. Eller så…ja, ni fattar.

Det är magiskt gott.