Annons: Sponsrat innehåll

Dammen i Oppeby är det sista vandringshindret i vattenvägen mellan Tranås Energis vattenkraftverk.

Dammen i Oppeby – sista hindret i Bulsjöån

Publicerat Senast uppdaterad

Under flera år har Tranås Energi jobbat aktivt mot sitt mål om att skapa fri fiskväg mellan tre sjöar i deras område. Nu återstår ett enda hinder, en kvarndamm, innan målet är uppnått.

Tranås Energis tre aktiva vattenkraftverk ligger i vattensystemet mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen, som alla binds samman av Bulsjöån. På grund av kraftverkens elproduktion och annan verksamhet vid förra sekelskiftet har denna vattenväg varit stängd för vandrande fisk i över 100 år, men nu håller det på att bli ändring på detta.

Sedan flera år jobbar Tranås Energi aktivt med att anpassa sina anläggningar för att påverka miljöerna runt omkring så lite som möjligt och ett efter ett har alla tre vattenkraftverk nu fått fri passage genom fiskvägar. Ett hinder återstår dock; den gamla kvarndammen i Oppeby.

Fallet vid Oppeby Kvarn köptes av Tranås Energi för många år sedan i syfte att börja producera el även här. Så blev det aldrig och kvarnens verksamhet är sedan länge nedlagd, men dammen vid kvarnen finns kvar och utgör ett hinder för fisk som vill vandra uppströms. Nu har en förstudie om hur dammen kan anpassas på bästa sätt genomförts och Tranås Energis plan är att bygga någon typ av fiskväg även här.

Det här är sista hindret på denna sträcka, men också det viktigaste. När detta är klart har vi skapat fri passage från Sommen till Västra Lägern, något som inte funnits på minst 100 år, säger Magnus Lundberg som är ansvarig för vattenkraften på Tranås Energi.

Naturvärdena i och i anslutning till Bulsjöån är mycket höga. Vattendraget är utpekat som nationellt särskilt värdefullt med avseende på både naturvårds- och fiskevårdssynpunkt inom miljömålsarbetet. Detta beror bland annat på en god vattenkvalitet, en hög grad av naturlighet och att flera rödlistade arter som insjölevande öring, flodpärlmussla, kungsfiskare och utter lever här.

Bulsjöån binder samman de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen. Den röda punkten visar det sista vandringshindret på sträckan.