Annons: Sponsrat innehåll

Black Friday – Pryltips

Publicerat Senast uppdaterad

Jag kommer ihåg mitt första fiskeset från ABU. Har för mig att rullen var av modellen Cardinal 40. Spöt var 7 fot och i glasfiber. Ett, med den tidens mått, fantastisk mångsidigt set. Med det fångade jag främst gädda och abborre men även en och annan öring och regnbåge. Dagens set är tekniska underverk i jämförelse och jämför man vad man får för pengarna, under Black Week här på Fiskejournalen, så är det faktiskt mycket billigare nu än det var då och har man råd så kan det vara en god idé att köpa två set — ett för det lättare fisket efter abborre och fiske efter öring, röding och regnbåge och ett set för till exempel gädda och gös. För det lätta fisket är 5-15 gram perfekt.

Den kraftigaste utrustningen på 30-60 gram är som gjort för gädda och gös men det finns mängder med andra fisken som det också funkar till. Kanske lite kustfiske eller fiske efter stor fisk med tyngre beten i älv och sjö.

Vill man köpa ett set som fixar allt väljer man 10-30 gram. En mer mångsidig utrustning får man leta efter.

Abu Garcia Revo X Combo haspelset

Frågan är om det största fynd man kan göra under årets Black week är ABU Garcia Revo Ike. En mycket fin rulle till ett pris som borde passa de flesta. Med rullar i den här klassen får man en helt annan känsla i sitt fiske. Vårdar man dem och servar dem varje höst så håller de år efter år. ABU Garcia har också lyckats väldigt bra med designen som gör att rullen sticker ut i mängden.

Abu Garcia Revo IKE haspelrulle

Gillar man spinn mer än haspel så finns det set i samma serie som ovan som både håller hög kvalitet och som har ett väldigt brett användningsområde. Vill du kasta med lite lättare mjuk- och hårdbeten efter gädda och samtidigt kunna vertikalfiska gädda och gös med en och samma utrustning är 15-45 gram med spö på 6.6 fot utrusningen du letar efter. Alternativet med spå 7 fot och 10-30 gram är den perfekta basutrustningen för modernt abborrfiske.

Abu Garcia Revo X Combo spinnset

På tal om billigt så är ABU Garcia Revo4 X ett riktigt klipp. Detta är en rulle av hög klass som funkar utmärkt till både långa kast och vertikalfiske.

Abu Garcia Revo4 X lågprofilsrulle

ABU Garcia Venturi är en serie spön för allt från UL-fiske efter abborre och smygfiske i små bäckar och åar till en långkastande 10-fotare för Sydkustens öringar eller Vätterns laxar. Här finns spön för gös och gädda men också en läcker 9-fotare som är klassad för beten 7-28 gram vilket är helt perfekt för Västkustens fina havsöringfiske. Den gemensamma nämnare för serien är att priset är så lågt att man först tror att man läst fel.

Abu Garcia Venturi haspelspö

UL-fiske är galet kul och Kinetic har tre set som är täcker de flesta situationer som man som UL-fiskare i Skandinavien ställs inför. Det allra lättaste med ett spö på 6.6 fot för vikter 0.7-7 gram fixar både det lättaste abborrfisket från båten och det superroliga fisket med micro spoons, pyttesmå skeddrag som är otroligt effektiva för en lång rad fiskarter inte minst regnbåge, öring och röding.

7-fotaren som kastar 2-10 gram är den perfekta följeslagaren på fjällresan men också en mycket bra kompis vid abborrfisket från bryggan eller båten.

Spöt på 8.6 fot som kastar 3-15 gram ger ett set som man ser alldeles för sällan. Vill man kunna kasta lätta beten långt behövs ett lite längre spö. 8.6 fot är en perfekt längd för fiske från stranden och det är dessutom otroligt kul att drilla fisk på ett så långt och lätt spö. I små vatten som fjällsjöar eller put & take-vatten kan det ibland vara svårt att nå ut till fisken då kan spöts läng vara avgörande för om man ska få fisk eller inte.

Kinetic Tournament Ultra Light CL haspelset

Mitchell Neuron Junior 172 haspelset är den perfekta julklappen till de lite mindre barnen. Det ska vara roligt att lära sig fiska och det här setet är helt rätt att börja med.

Mitchell Neuron Junior haspelset

Okuma gör mycket prisväda rullar. Epixor LX är inget undantag. Vill man ha en pålitlig och enkel rulle behöver man inte leta längre.

Okuma Epixor LS EPL haspelrulle

Fiskejournalen testade nyligen Pflueger President inline Ica med mycket bra resultat. Otroligt roliga rullar att fiska med som funkar fint både från båt och på isen. Rullen rymmer mycket lina och den har en hög utväxling så den funkar utmärkt även på lite större djup.

Pflueger President Inline Ice pimpelrulle

Ett komplett set med inlinerulle för pimpelfiske är Shakespeare Glacier Drop Inline DR24L. Spöt finns i tre längder efter smak. Vi spår att vi kommer se denna typer av pimpelutrusningar under de kommande åren. De är här lika billiga som ett traditionellt pimpelspö men det har en riktig rulle med broms. Att kunna veva upp fisken är både roligare och orsakar oändligt mycket mindre trassel än vid traditionellt pimpelfiske när man lägger linan på isen eller i båten när man drillar fisken.

Shakespeare Glacier Drop Inline pimpelset

Ingen fiskeutrustning är komplett uta en bra håv. ABU Garcias gäddhåv funkar naturligtvis till andra arter än gädda och samtidigt som den är skonsam för fisken är den stor och djup nog för att göra håvningen enkel och klara lite större fiskar.

Abu Garcia Gädd-/båthåv

Se alla produkter Fiskejournalen har på rea under black friday.