Biffar på borstmask
Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!
Hösten är en strålande säsong for bottenmete längs kusten och om kroken omges av en borstmask är chansen stor att huggen kommer. Fråga är om intresset runt matbordet blir lika stort när den här rätten serveras? Den lär åtminstone inte lämna någon oberörd. Med tanke på mängden kryddor som tillsätts kanske människor inte uppskattar masksmaken lika mycket som våra vänner under ytan.
Trevlig helg!
Fakta: Havsborstmaskar
Ett samlingsnamn för en mångfaldig grupp av ringmaskar. Gemensamt är att de har segmenterade kroppar och att det i varje segment sticker ut parvisa borst. Det finns över 14 000 beskrivna arter, varav merparten lever i havet. Dessa kan leva både pelagiskt, bland stenar och nergrävda i sanden. I Sverige finns det omkring 500 arter och de flesta är marina. Denna djurgrupp uppvisar stor variation i storlek och de största maskarna kan bli flera meter långa. En storväxt havsborstmask som utmärker sig på västkusten är rovborstmasken Hediste diversicolor. Den är ett aktivt rovdjur som framförallt brukar ses på våren i samband med lek. Då riskerar maskarna att ätas upp av havsöringar och andra fiskarter. En annan vanlig art är sandmasken, vars pyramidformade ”bajshögar” är lätta att känna igen. Högarna är egentligen sand som renats genom maskens tarmar.
Hans Hällman