Berggylytamete är det perfekta semesterfisket. Foto: Anders Nicander

Berggylta — sommarens roligaste bekantskap på klipporna

Publicerat

Sommarmånaderna är bästa tiden för berggyltamete från bohusbergen. De vackra och starka fiskarna finns fortfarande kvar längs branta bergväggar både inom- och utomskärs

Berggyltan ingår i familjen läppfiskar. Den trivs på tångbevuxna, branta bergssidor och var förr en vanlig bifångst vid torskfiske. Nu när torskarna är få kan har många upptäckt berggyltan. Inte minst för att den är en förnämlig sportfisk. Den hugger på räka och små bitar av fisk, men allra bäst är det att plocka strandsnäckor som man kan plocka från klipporna precis i vattenlinjen. Krossa några snäckor, eller kubbonger som man säger i Bohuslän, och trä upp dem på en krok i storlek 1 eller 1/0. Bottenmete funkar fint men det är väldigt lätt att fastna med tacklet i tång och bergsskrevor. Kastmete med glidande flöte brukar funka bättre. Var snabb med mothugget och ta fisken hårt i fajten, annars rusar den in i skydd av under tång och klippor och fastnar. Man brukar kunna hitta berggylta där i västerläge, där vinden ofta ligger, och det är djupt helt intill land. Men det finns mängder av platser där gyltan trivs.

Berggyltan är sällsynt vacker. Foto: Anders Nicander

Hur berggyltan är som matfisk råder det delade meningar om. En del tycker att den är god andra säger att den är oätlig. Hur som helst bör man tänka på att berggyltan är en långsamväxande fisk och att arten kanske inte tål att man vi människor tar upp för mycket. Vill du släppa tillbaka din fångst så försök släppa utan att ta upp den på torra hårda klippor.

Se upp med säkerheten! Ska man meta berggylta där vind och vågor ligger på bör man alltid ha flytväst.

Anders Nicander