Annons: Sponsrat innehåll

Här syns en del av ån när nya skuggzoner ska skapas. Foto: Tranås Energi

Årets fiskvårdsplaner hos Tranås Energi

Publicerat

De senaste åren har mycket hänt på temat fiskvård hos Tranås Energi – och 2022 blir inget undantag!

Under hösten passerade många fiskar i den senast byggda fiskvägen i Visskvarn. Under året hoppas Tranås Energi kunna starta åtgärden av det sista hindret på sträckan, som finns vid kvarndammen en bit bort.

Den sista fiskvägen

Tranås Energis plan var att genomföra bygget av sin sista fiskväg, vid kvarndammen i Oppeby, under förra året. Men på grund av bland annat pandemin försenades projektet och nu hoppas man komma i gång med bygget under 2022.

Vi börjar bli klara för att skicka in vår ansökan till Mark- och miljödomstolen, sedan hoppas vi på en snabb hantering av tillståndsprocessen så vi kan påbörja jobbet med att bygga ett omlöp på platsen, säger Magnus Lundberg som ansvarar för projektet hos Tranås Energi.

När projektet i Oppeby är klart nås målet som Tranås Energi jobbat för under många år, nämligen att öppna hela vattensträckan mellan områdets tre sjöar för vandrande fisk. På sträckan finns även Tranås Energis tre vattenkraftverk, som alla sedan några år har fri passage.

Start för vattenvårdsprojektet i Svartån

I höstas blev det klart att Tranås Energi utökar sitt fiskvårdsengagemang genom att ta över skötseln av Svartåns sträcka genom Tranås. Den långsiktiga planen är bland annat att öringbeståndet ska bli så livskraftigt att det blir möjligt med fiske på sträckan inom en tioårsperiod.

Projektet omfattar ca 50 åtgärder som ska stärka befintliga lek- och uppväxtplatser samt skapa nya sådana platser. Just nu pågår planering av dessa och de första praktiska åtgärderna är tänkta att ske till hösten, då är det skapande av skuggzoner genom plantering av träd och buskar som gäller.

Vill du veta mer om Tranås Energi och teckna ett fiskvänligare elavtal? Läs mer här