Afrikanernas fisk blir hälsokost
Vad händer egentligen med fisken som svenska fiskare fångar i det ockuperade Västsahara? I kväll följer Uppdrag granskning upp förra veckans reportage.
I förra veckan avslöjade Uppdrag granskning på SVT1 den ljusskygga hantering som svenska fiskare ägnar sig åt i Afrika. Svenskarna säljer sina svenska fiskekvoter, registrerar sina båtar utanför EU och fortsätter sedan att fiska i det av Marocko ockuperade Västsahara. Med moderna fiskemetoder fångar de upp till 600 ton fisk per dygn i de fiskrika vattnen.
Men vad blir det av fisken de fångar? Enligt Ove Ahlström, skeppare på en av båtarna, stannar fisken kvar i Afrika, som mat åt befolkningen. Men det är inte sant. Uppdrag granskning visar att fisken i stället skeppas till Norge, där den pressas till fiskolja och blir ingrediens i de Omega 3-kapslar som säljs som hälsokost här hos oss. Hälsokost åt rika européer i stället för mat åt svältande afrikaner alltså.
SVT1 klockan 20 i kväll.