Mängder av regnbåge har rymt i Stora Bält i Danmark. Foto: Johan Björn

70 000 regnbågar på rymmen

Publicerat Senast uppdaterad

Natten till lördagen seglade en fiskekutter på en stor fiskodling i Stora Bält i Danmark. I samband med olyckan ska uppemot 70 000 regnbågar på 3-4 kilo ha rymt.

Snabb koll med danska kollegor visar att fiskefesten redan är i gång. 70 000 tusen regnbågar i Stora Bält innebär drömfiske för Danmarks många skickliga havsöringfiskare. En regnbåge i den klassen sitter inne på en fantastisk styrka. Dessutom är det en utmärkt matfisk man får med sig hem. För här gäller hundra procent Catch and kill. Regnbågarna hör inte hemma i Stora Bält och de kan mycket väl ta sig upp i de vattendrag där lax och havsöring leker för att kalasa på rommen.

Som att fiska havsöring

Man kan fiska rymlingarna som man vanligtvis fiskar havsöring. Troligt är dock att vissa ställen kommer vara extra heta och vill man göra en satsning och åka dit är det en bra idé att hålla koll på danska sportfiskesidor i sociala media.

För flugfiskaren gäller samma utrustning som för kustöringfisket. Ett flugspö på 9-10 fot i klass 7 är lagom. Det är som vanligt bra att utrusta sig med både en flytlina och en intermediatelina. Bägge linorna har sina fördelar vid olika situationer. När det gäller flugor funkar klassiska havsöringflugor utmärkt, det vet vi sedan tidigare rymningar. Men det kan också vara bra att ha med flugor i lite mer extrema färger. Orange är en färg som regnbågen tycks gilla extra mycket. Kanske för att den påminner om en av regnbågens favoritfödor, romkorn.

Klassiska skeddrag typ Toby

För spinnfiskare gäller samma sak. En havsöringutrustning med spön på 9-10 fot som kastar 15-30 gram och rulle i lämplig storlek ger en väl avvägd utrustning. Flätlina ger en enorm fördel men glöm inte att knyta på en cirka 40 centimeter lång tafs av flurocarbon eller nylon. Klassiska hvsöringdrag typ ABU:s Toby är perfekt. Även bombardafiske med kastflöte av bombardatyp och en fluga i en lång tafs efter flötet är supereffektivt.

Glöm inte vadarbyxorna

På de allra flesta fiskeplatserna kring Stora Bält måste man vada för att komma ut till fisken. Det är dessutom ofta strömt i vattnet vilket betyder att fflugfiskaren bör ha en linkorg. Den detaljen kan rädda både humöret och fluglinan under långa dagar på kusten.

Åk till Danmark!