Annons: Sponsrat innehåll

Garmins sjökort BlueChart g3 Vision innehåller över 3200 svenska fiskevatten. Så här fungerar det!

3000 sjöar på ett litet kort

Publicerat Senast uppdaterad

Nya sjökortet BlueChart g3 Vision har samlat all information från både Navionics och Garmin. Nu kan du som sportfiskare njuta av marknadens mest kompletta sjökort med över 3200 karterade insjöar.

Det fina med Garmins nya sjökort BlueChart g3 Vision är att all information från Navionics välrenommerade kartor även finns integrerade på kortet. Den sammanlagda mängden insjödata är med andra ord svår att överträffa. Helhetstäckningen gör att du som fiskar i svenska vatten nu har möjligheten att få oumbärlig information både innan och under fisketuren, från Ystad till Haparanda.

Med OneChart och appen ActiveCaptain kan du i förhand planera fisketuren. Kika på sjökortet och gå rakt på hotspotsen!

Mer än 3200 sjöar
I och med Garmins nya sjökort BlueChart g3 Vision får svenska sportfiskare tillgång till över 3200 karterade svenska insjöar. På så vis blir det enkelt att i detalj kunna planera kommande fiskepass i både närliggande som avlägsna vatten. Utmärkta stenar, bränningar, navigationsmärken och djupkurvor med en noggrannhet ner till trettio centimeter gör det enkelt att urskilja intressanta fiskeplatser. På förhand vet du vilka grundområden, djupbranter, strömsatta sund eller frivattenflak du ska koncentrera fisket till och du behöver inte lägga ovärderlig fisketid på att kartera stora vattenområden på egen hand. Daniel Andreasson, Nordic Product Manager på Garmin är väl insatt i de nya BlueChart-korten och har på nära håll följt utvecklingsprocessen:
– I BlueChart G3-sjökorten har vi med hela Navionics databas, det är det som är det nya här. I och med Garmins uppköp av Navionics kan vi till denna säsong erbjuda en avsevärt mycket bättre täckning av sjöarna i Sverige.
Förutom den nya insjödatan så innehåller korten högupplösta satellitbilder av omgivningen som exempelvis kan vara perfekt för dig som söker isättningsplatser för båt eller besöker hamnar och marinor som du inte riktigt känner till. Vill du dyka under vattenytan för att utforska bottnar och strukturer i en 3D-miljö så växlar du över till FishEye-vyn – ett häftigt och lärorikt sätt att se världen.

Det finns högupplösta satellitbilder över många områden på sjökortet vilket är perfekt när man söker sjösättningsramper eller gästhamnar. Här ser du ett exempel från båthamnen i Gränna/Vättern.

På så vis blir det enkelt att i detalj kunna planera kommande fiskepass i både närliggande som avlägsna vatten.

Här ser du ett utkast av vad Bluechart g3 Vision innehåller. Det du ser framför dig är intressanta fiskevatten i och runt Arjeplogs kommun.
En inzomning av sjön Uddjaur, ett norrländskt storgäddvatten. Var i sjön skulle du koncentrera ditt fiske?

Säker navigering med AutoGuidance
Oavsett om du fiskar eller är ute på sjön med familj och vänner kan du enkelt välja en plats och låta plottern rita upp en rutt som lotsar dig på ett säkert djup fram till målet. Garmin har en unik funktion som kallas för Auto Guidance. Kartplottern föreslår alltså per automatik en rutt från din nuvarande position till måletdestinationen. Auto Guidance tar hänsyn till båtens djup och höjd och använder sig sedan av sjökortskartografin för att skapa en säker rutt för dig att ta dig fram runt grynnor, öar, land och andra hinder. Har du exempelvis hittat en bra fiskeplats och lagrat denna som en waypoint så kan du enkelt hitta tillbaka till den genom några snabba knapptryckningar på din Garmin-plotter. Välj ”Vart” i menyn och gå vidare till ”Guide till” så beräknar plottern automatiskt fram en rutt som tar dig till positionen på ett tryggt och säkert sätt.

Planera fisketuren i mobilen
Idag finns det appar för allt mellan himmel och jord men problemet med många av dem är att de är bra på att skapa nya behov som vi egentligen inte behöver. Med ActiveCaptain har man istället använt modern teknik för att tillföra ett konkret mervärde. Har du en båt, en Garmin-plotter och en mobil så har du nytta av ActiveCaptain och du kan sitta hemma eller på kontoret och ändå ha full kontroll över din plotter. Daniel Andreasson utvecklar:
– Vi kallar det OneChart. Det kortet som du skaffar till plottern lägger du till i molnet vilket i sin tur gör att du når det via telefonen och appen ActiveCaptain. Du kan alltså ligga på soffan och kika på sjökortet, märka ut intressanta platser, göra markeringar och planera rutter. När du kliver ombord på båten synkas telefonen med din Garmin-plotter (trådlös överföring fungerar ihop med kompatibel Garmin-skärm med Wifi) och allt förarbete du gjort i telefonen finns nu i den plotter. Nya waypoints, spår och markeringar överförs trådlöst under fiskepasset och när du kommer hem igen så kan du summera dagen i telefonen, avslutar Daniel.

– Vi kallar det OneChart. Det kortet som du skaffar till plottern lägger du till i molnet vilket i sin tur gör att du når det via telefonen och appen ActiveCaptain.