Annons: Sponsrat innehåll

1st Mate – hjälpredan som gör dig säkrare till sjöss

Publicerat

Livet till sjöss är härligt och fritt. Men, säkerhet och trygghet måste alltid gå först. Därför har Mercury Marine tagit fram 1st Mate – säkerhet och stöldskydd i ett.
Den här oerhört smarta finessen har funktioner som garanterat förenklar livet till sjöss och gör båtäventyret tryggare för dig och din familj.

Mercury har utvecklat 1st Mate i samarbete med Fell Marine. 1st Mate har vunnit CES 2021 Innovation Awards i hela två kategorier – ”Best of Innovation” samt ”Vehicle Intelligence & Transportation”. Den är världens första motorintegrerade teknik för både man-överbord-larm och stöldskyddssystem.

Det här är 1st Mate

1st Mate är ett intelligent nav, bärbar enhet och mobilapp som skickar säkerhetsvarningar och meddelanden om båtens säkerhet. Den har följande funktioner.

  • Man-överbord-övervakning och varningar
  • Möjlighet till nödanrop
  • Stöldskyddsfunktion

Trygghet för upp till åtta personer

Tekniken består enkelt uttryckt av ett intelligent nav, bärbara armbandsnycklar för båtens förare och upp till sju passagerare samt en mobilapp som du kopplar ihop med din båt. Med det här systemet får du smarta funktioner som kan rädda liv om olyckan är framme och dessutom hjälper det dig att hålla din utrustning skyddad.

Om olyckan är framme

Om en passagerare skulle falla överbord får föraren, via appen, en ljudlig larmsignal och dessutom en GPS-position för den som ramlat av.
Skulle föraren, alltså den person som bär på förarnyckeln, falla överbord och inte kan ta sig tillbaka ombord igen, eller om passagerarna inte kan köra tillbaka båten till platsen där föraren föll överbord, så kommer 1st Mate att skicka ett nödanrop till nödanropskontakter som du angett. Nödanropsmeddelandet innehåller information om plats, riktning, datum och tid för olyckan. 1st Mate kan även stänga av motorn så att båten stannar.

OBS! Kom ihåg att 1st Mate inte ersätter sjövett, kunskap om båtkörning och navigation, samt användning av säkerhetslinor eller flytvästar.

Här kan du se en video som visar hur det hela fungerar.

Modernt stöldskydd

Mercury SmartCraft-motorer är förberedda för Theft Deterent System (TDS). TDS-systemet är en elektronisk startspärr som låser din motor så att inte obehöriga kan använda den. Du låser enkelt upp motorn med din bärbara enhet eller genom att använda 1st Mate-appen. I 1st Mate säkerhetssystem finns ännu fler smarta TDS-funktioner. Om stöldskyddsnyckeln inte befinner sig inom rätt område så inaktiverar systemet motorn och placerar den i skyddsläge.
TDS-systemet är så effektivt att det ger hela 10 % rabatt på Mercuryförsäkringen hos Atlantica vilket gör att man till och med tjänar in den på ett par år. Läs mer om Mercuryförsäkringen här.

Vem kan använda 1stMate?

1st Mate marina säkerhets- och trygghetssystem är kompatibel med alla Mercury SmartCraft-motorer på 40 hk eller mer som tillverkats sedan 2005 eller senare.
Det gäller ej installationer med reglagebox som har integrerat tändningslås – en lösning för dessa är under utveckling.
Men, inte nog med det – systemet är kompatibelt med de flesta stora båtmotormärken på marknaden. 1st Mate mobilapp, som behövs, finns för iOS och Android.

Här läser du mer om 1st Mate

1st Mate hittar du hos återförsäljare av Mercury-produkter. Här kan du söka efter just din närmaste återförsäljare.