Värme hotar Östersjöns torsk
Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.
Det ser verkligen inte ljust ut för Östersjön. Vi har redan fått veta att torsken blir allt mindre och att mängden giftiga alger kommer att öka. Nu presenterar HaV en rapport som pekar på att klimatförändringar kan göra Östersjön till ett helt annat hav.
Torsken, som i dag spelar en betydelsefull roll för ekosystemet, är en art som kan ha trängts bort redan om 80 år.
– Det är många arter som kommer att försvinna från stora delar av Östersjön, vilket kan få katastrofala effekter för ekosystemet. Vi pratar om ålgräs och blåstång, vikare, torsk och delvis också sill, säger HaV:s utredare Linus Hammar till SR.
Östersjön förväntas bli både varmare och sötare, bland annat till följd av ändrade havsströmmar och ökad nederbörd. Det skulle inte gynna torsken, vars pelagiska ägg är beroende av salt.
– Det kan vara så att torsk inte längre kan fortplanta sig i centrala Östersjön, vilket vore väldigt dåligt för fisket, säger Linus Hammar till SR.
Rapporten belyser att det finns områden där arterna kan finnas kvar och att dessa bör skyddas. Hanöbukten och Midsjöbankarna söder om Gotland nämns som särskilt viktiga.
Lyssna på SR:s inslag här.
Läs mer om rapporten här.
Läs rapporten här.
Hans Hällman