Vad är PFAS?

Fakta om giftet

Publisert Sist oppdatert

När man läser om potentiella fiskesjöar, kanske främst runt om i Stockholm, men även Vättern och Vänern, stöter man ofta på att man ska akta sig för att äta fisken på grund av PFAS. Fiskejournalen reder ut vad PFAS egentligen är, och varför det är farligt. 

PFAS-ämnen är en mängd ämnen som skapats av människan för att stöta bort smuts, fett och vatten. I stekpannor och kastruller finns ofta PFAS-ämnen, men då ska de inte kunna hamna i maten utan stanna i pannan. Smink, kläder, förpackningar, bekämpningsmedel och brandskum är några produkter som också ofta innehåller PFAS-ämnen.

På grund av nedskräpning, dålig avloppshantering, jordbruk och sophantering hamnar PFAS lätt i våra sjöar. Fisken får då i sig ämnena och bryter inte ner molekylerna. Fisken blir alltså mer eller mindre giftig.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera