Annons: Sponsrat innehåll

Två förleksfiskar som tog på kräftimitation, fr.v. 1420g, 1200g

Ta abborren på kräfta!

Publicerat Senast uppdaterad

Kräftimitationer har varit populära för bassfiske i USA i flera år, men har visat sig vara precis lika effektiva för våra abborrar. I den här artikeln avslöjar den välrenommerade abborrfiskaren Per Stenberg från Team Illex hur du ska göra för att lyckas med kräftimitationsfisket efter abborre.

VARFÖR KRÄFTIMITATIONER?
När jag provade detta för första gången hade jag turen att lyckas riktigt bra direkt. Men så kom det ganska snabbt därefter perioder där jag knappt fick en fisk på mina kräftor och andra beten som Nitro shad och Glossy shad dominerade mina turer igen, hur kom det sig?

BINGO!
Jag körde på som vanligt utan att riktigt förstå varför det fungerade så bra vissa tider och varför det inte fungerade alls vid andra tillfällen. Detta fram till dess att jag upptäckte att kräftor byter skal ofta flera gånger per år och att månadsskiftet maj-juni brukar vara den generella perioden då nästan alla kräftor i vårt land byter ska, tidigare på vissa platser och senare på andra. Och det var vid just denna period jag för första gången hade testat kräftimitationer. Inte så konstigt att mitt resultat hade blivit så bra. Under den period då kräftan byter skal så är den väldigt utsatt för rovfiskar och blir då ett av abborrens absoluta favoritbyten.

Under den period då kräftan byter skal så är den väldigt utsatt för rovfiskar…

VAR SKA JAG FISKA?
Fiska huvudsakligen runt grundflak med mycket friliggande stenar med mjukare partier emellan. Här blir det hålor kring stenarna där kräftorna söker skydd. Jag har även haft riktigt lyckade pass in på ”djupvass” också med väldigt mjuk botten samt risvasar senare på sommaren. De bästa ställena kan variera från vatten till vatten men det är vid dessa platser jag och mina kompisar haft bäst resultat.

MINA FAVORIT UPPTACKLINGAR
1. Texasriggen
(längst ned i bilden ovan), med Gunkis BOOGIE CRAW. En effektiv metod kring stenigare partier då ljudet mellan pärlan och vikten imiterar ljudet kräftan kan föra under vattnet. Fördelen med texasrigg ihop med kräftor är att du kan köra vilken vikt du än vill utan att abborren känner motstånd när den suger upp betet från bottnen. Använd gärna tungsten, då blir ljudet mot stenarna bättre (högre) samtidigt som du kan minska storleken på sänket. Kolla in filmen:

2. Illex Scissor comb 3″ och 3,8″ på en Illex Texas weighthead (sida 247 och i mitten på bilden ovan). En säker metod som man lätt fiskar med på de flesta ställen och inga krångliga knytanordningar behövs. Mindre bottennapp och säkrare krokning! En Scissor Comb är en riktig joker, ett bete som fiskar riktigt bra hela året. Ett så kallat ”creature bait” som med fördel kan fiskas på nästan alla tänkbara riggar, mina favoriter är som på bild med texas weight head och dropshot. Armarna och spröten ger detta bete en unik rörelse och ett härligt ”häng” i vattnet som är oslagbart vid t.ex. dropshot men även vid bottennära metoder då hela bakre partiet sätts i rörelse. Minsta lilla pet och armarna börjar simma. Titta på denna video så förstår ni vad som gör betet så unikt!

3. Football jighead (överst på bilden ovan), de klassiska amerikanska bassfiskeskallar som har en kjol runt skaftet. Med den här presentationen bulkar du upp profilen ännu mer på betet och skapar mer rörelse. En teknik som kanske inte fångar mest fisk men som oftast gett mig de största fiskarna. Bredvid i bild ser man ett ess i rockärmen, Illex Dock Jig skalle (sida 245). En finessfull presentation som kan vara helt avgörande vissa dagar.

TESTA DOFTMEDEL!
Doftmedel är något många anser vara hokus pokus men som ibland faktiskt kan göra hela skillnaden. Att fiskar känner doft är ett bevisat faktum. Dessutom visar erfarenheten från många turer att fisken ofta håller kvar ett doftimpregnerat bete längre i käften vilket ger oss fiskare mer tid att kroka den. Min absoluta favorit är ILLEX Nitro Booster i doften Crustace,

Testa doftmedel själv så får du se !

SENASTE NYTT!
Hourra Craw från Gunki är en ny kräftimitation som jag ännu inte hunnit fiska med men som enligt Frédéric Jullian ska vara något alldeles, alldeles extra – kolla in dessa klipp:

MINA TIPS PÅ SPÖN
Jag använder mig gärna av så fina material som gör det enkelt att känna när abborren börjar suga i sig betet. Det är oftast så att hugget inte kommer som en hård smäll utan mer som en försiktig sugning. Då gäller det att vara följsam och låta fisken få i sig betet, rycker du för snabbt så missar du oftast hugget.

Det är oftast så att hugget inte kommer som en hård smäll utan mer som en försiktig sugning…

Jag själv använder mig av Blue Shadow – Cover Method B 210 (sid 54). MH, ett spö klassat 10-40 gram och som trots det har en Medium Heavy aktion med mjukare topp och en ryggrad som sätter stopp. Detta spö lämpar sig fint för fiske med många olika tekniker, ett allroundspö av högsta möjliga kvalitet. Jag själv tacklar det mest i kombination med football jighead och texas weighthead.
En ny modell jag börjat använda mig av i kombination med texas riggningen är Blue Shadow – Jungle Poacher B 215 H, 7-30g (sid 55). Detta spö är perfekt för att bärga de största fiskarna ur den mest täta vegetationen eller risvasen. Eftersom texasriggen är anpassad för att fiska i tätbevuxen miljö måste man bokstavligen kunna forcera ut fisken från gräs och grenar – därav namnet på spöt.

SPÖFÖRING & RIGGAR
Här nedan följer ett kort filmklipp som visar spöföring, riggning och hur jag fiskar mina kräftor.