Fiskeguiden Peter Berggren med ett riktigt praktexemplar till öring. Foto: Privat

Storöringen är morgonpigg – Peter vet hur man fångar den!

Publisert

Få fiskar flitigare i Stockholms skärgård än Peter Berggren – och det har sina naturliga förklaringar eftersom han är fiskeguide. Alla ni som vill ha en tidig julklapp, alltså en blänkande öring, får här veta hur han gör.

Peter var själv ute i skymningen häromdagen och fångade ett riktigt praktexemplar. Öringen var över 80 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 5–6 kilo. En riktig vild skärgårdsblänkare med fettfenan kvar, så den valde Peter att släppa tillbaka.
– Det sa smack på andra kastet. En närproducerad fisk från någon av våra bäckar i länet, konstaterade en glad Peter Berggren.

Just att trotsa mörkret och ge sig ut tidigt kan vara rätta melodin den här årstiden. Fiskejournalen vill förstås pressa Peter på hans 3 bästa tips för decemberöringar – och det har han inget emot.

1) Fiska riktigt grunt, fisken kan stå på bara några decimeters djup inne bland stenarna eller stubbvassen.

2) Fiska långsamt med beten som har en sävlig gång som exempelvis SG Sandeel 15 centimeter, Sandgrävling 20 gram, Vicke 20 gram eller SG Sticklebait pencil.

3) Som mitt tredje tips så vill jag verkligen rekommendera flugfiske eller bombarda-fiske. Det finns inget som man kan fiska så sakta med som en fluga. Använd gärna slow intermediate eller flyt och oförtyngda livfulla flugor som tex Wolly Bugger. Ut och kämpa!