SLU vill stoppa höstens fisket efter siklöja. Foto: Matthew Smith/Unsplash

SLU rekommenderar en nollkvot för siklöjan

Publicerat Senast uppdaterad

Bottenvikens bestånd av siklöja har minskar under dom senaste åren. Nu förslår Sveriges lantbruksuniversitet till Havs- och vattenmyndigheten att höstens kvot skall vara noll.

Under dom senaste åren har siklöjan i Bottenviken haft en tillbakagång. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet följer beståndsutvecklingen och nu anser dom att beståndet är mycket nära den kritiska gränsen för att siklöjan skall kunna återhämta sig på ett långsiktigt sätt.

Havs- och vattenmyndigheten baserar sina beslut om kvoter på bland annat Sveriges lantbruksuniversitets rekommendationer. I fjol var kvoten 880 ton. För höstens fiske är rekommendationen en nollkvot.

Mikaela Bergenius Nord är en av forskarna som har tagit fram rådgivningen inför höstens fiske.

– Det vi ser i våra analyser är en relativt låg produktion av ungfisk under 2020. Det kom in få individer i beståndet och reproduktionen var låg. Analyserna innehåller alltid en viss osäkerhet och det är därför vi ger råd utifrån risker, det vill säga hur hög risken är att beståndet av siklöja hamnar under den kritiska gränsen för lekbiomassa, säger Mikaela Bergenius Nord, till NSD.

Under augusti förväntas det att Havs- och vattenmyndigheten skall fatta beslutet för höstens fiske.