Sjuk av pangasius
Det finns många goda skäl att låta bli att äta pangasius – men nu har har vi fått ett till: man kan bli sjuk av den.
En man i Lund har skrivit till miljökontoret och berättat att han blivit rejält magsjuk fyra gånger – alla gångerna efter att ha ätit pangasius. Eftersom han är överkänslig mot antibiotika undrar han om det kan finnas något samband.
Kommunen har kollat saken med Livsmedelsverket och jodå – verket har flera gånger hittat rester av antibiotika i paket med pangasius.
Den skumma fisken, som först marknadsfördes som asiatisk sjötunga i Sverige, har visat sig ha många dåliga sidor. Den smakar inget vidare, men det är kanske inte så konstigt, eftersom den föds upp i dammar i Vietnam där den matas med allt möjligt för att växa snabbt. Fiskarna får tillväxthormon och matas med fiskbajs och kadaver. De injiceras dessutom med urinextrakt för att rommen ska bildas snabbare.
Livsmedelsverket har tvingat fiskhandeln att ändra namnet på fisken, så numera kallas den oftast för vad den är – en mal. Men oavsett om det står hajmal eller pangasius på paketet finns det alltså goda skäl att låta den ligga kvar i frysdisken.
Svenne Andersson