Seminarium om dioxin i lax och strömming.

Publicerad Senast uppdaterad

Miljöpartiet de gröna i Norrbotten och Luleå samt Studieförbundet Vuxenskolan bjöd i går in till ett öppet seminarium om dioxin i Bottenvikens lax och strömming. Östersjölaxälvar i Samverkans Thomas Johansson rapporterar för Fiskejournalen från torsdagens dioxin seminarium i Luleå.
Seminariet var välbesökt, lokalen blev snabbt överfull av intresserade åhörare. Många hade åkt långt för att lyssna till expertpanelen bestående av landets absolut främsta toxikologer, kemister och forskare i ämnet. Det är ett skrämmande faktum att Östersjöns strömmingar och laxar är så giftiga att barn och kvinnor i fertil ålder endast bör äta fet fisk från Östersjön max två gånger per år enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Dioxinet finns lagrat i Östersjöns bottensediment från gamla miljösynder men vi har även en nytillförsel från dagens industri och via luften från andra länder.

Friskt hav på sikt
Det var många yrkesfiskare på seminariet, de påstår att dioxinhalterna i Östersjölaxen är under gränsvärdet och syftar på egna undersökningar av dioxinhalten. De ifrågasatte Livsmedelsvekets prover och menar att dioxingränsvärdena gör att de inte kan sälja sina fångster och därmed inte får någon lönsamhet i sitt fiske. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog, Livsmedelsverket bemötte kritiken och berättade att de årliga provtagningarna utförs på exakt samma sätt i alla EU länder och att resultaten från exempelvis Danska och Finska prover visar samma resultat som de Svenska.
Isabella Lövin menade att dioxinhalterna i fet fisk från Östersjön är ett faktum och vi måste nu sätta fokus på att hitta källorna till dioxinföroreningarna så att vi på sikt kan få ett friskt hav med fisk som går att äta.
Läs fler notiser om dioxin och lax.