Sarvajohka är ett litet och intimt vattendrag som kan bjuda på fint fiske. Foto: Jon Sailer

Seger för Siljansöringen – fördubbling av fiskodling stoppas

Publisert

Nu kommer ett besked som kan beskrivas som en seger för den skyddsvärda Siljansöringen. Jordbruksverket stoppar nämligen en fördubbling av fiskodling i Siljan, bland annat med motiveringen att den inhemska fisken måste skyddas.

Det har varit många juridiska turer kring fiskodlingen i Björka utanför Mora, där det bland annat varit problem med rymningar av regnbåge. Slotts Lax ansökte 2019 om att få utöka produktionen av regnbåge, men Dalarnas Länsstyrelse avslog ansökan med hänvisning till risker för den skyddsvärda Siljansöringen.
Slotts Lax överklagade då länsstyrelsens beslut Jordbruksverket, som nu givit länsstyrelsen och även Havs- och vatten myndigheten rätt i sina bedömningar. Detta rapporterar Dalarnas Tidningar om.

Vid flera tillfällen har alltså rymningar från den vattenbaserade fiskodlingen skett. I det sammanhanget anser länsstyrelsen att den så kallade försiktighetsprincipen bör gälla. En så stor fiskodling skulle kunna medföra att de stora ansträngningar som gjorts för att rädda den starkt hotade och riksintressanta Siljansöringen äventyras, anser Jordbruksverket i sitt beslut.
Nyligen kom också beskedet att det inte blir någon utökning av fiskodlingen i Ströms Vattudal, vilket du kan läsa om här.