Dammån visar upp rekordsiffror. Här en öring på 7 kilo från augusti. Foto: Dammåns Fisktrappa

Öringrekord i populära ån – så många har simmat upp

Publisert

Dammån i Jämtland är ett klassiskt vatten där många gör ett besök, både sportfiskare och gäster som vill kika på åns öringar vid fisktrappan. Båda grupperna har skäl att vara nöjda denna säsong, eftersom rekordmånga öringar har vandrat upp i systemet.

Anders Rydeborg, projektledare för Strömfiskelyftet. Foto: Privat

Det tidigare rekordet på antalet passerande öringar sedan mätningarna började låg på 1 482 stycken, vilket noterades 2019. Nu har alltså ribban höjts ytterligare. Under den gångna helgen simmade öring nummer 1 581 upp i ån, och störst under söndagen var en hane på drygt 5 kilo.
Det verkar med andra ord som att sportfiskare har anledning att fortsätta besöka det populära vattnet, förutsatt att reproduktionen fungerar som den ska.

En av dem som gläds åt siffrorna är Anders Rydeborg på Länsstyrelsen i Jämtland, som är projektledare för Strömfiskelyftet där Dammån ingår.
– Det är både kul och bra. Våra dykningar i ån bekräftar väl även de goda siffrorna i trappan. Bra med öring där de borde vara. Dock ökar ju antalet sportfiskare ännu fortare, vilket bör övervägas i förvaltningen, konstaterar han.
Vilka åtgärder tänker du på?
– Gör man kloka saker nu när det går bra så kan man få stor utväxling. Man kan börja diskutera fönsteruttag, säsongskvoter och även börja överväga någon sorts kvotering av kort, exempelvis. Det viktiga är att man börjar tänka ordentligt, poängterar Anders Rydeborg.

Hur har ditt eget fiske varit i Dammån denna säsong?
– Sett till antalet så har det varit bättre än någonsin. Dock ingen riktig stor, utan den största var cirka 65 centimeter. Men nappat bra har det gjort, hälsar Anders.