När havet blir varmare och surare ändras livsbetingelserna för dess invånare. Foto: Franco Banfi / WWF

Havet både varmare, högre och surare

Publicerat

När World Meteorological Organization (WMO)i förra veckan presenterade sin årliga rapport stod det klart att situationen för havet är akut. FN:s generalsekreterare António Guterres menar att vi måste satsa på snabba åtgärder för att mildra klimatförändringarna.

Klimatförändringarna påverkar havet på flera olika sätt. Ökade temperaturer gör som bekant att havsnivån stiger. Att det blir varmare i havet påverkar både växt- och djurliv. Flera arter, där ibland torsken, trivs dåligt i varmare vatten vilket lan vara en orsak till att det är så svårt att få den att komma tillbaka.

I våra sötvatten är det tydligt att vissa arter gynnas och andra missgynnas av högre vattentemperaturer. En av vinnarna tycks vara gösen med rödingen riskerar att helt försvinna om klimatförändringarna inte hejdas.

– Vi behöver påskyndade klimatåtgärder med snabbare och kraftigare utsläppsminskningar för att begränsa den globala temperaturhöjningen till 1,5 grader Celsius. Vi behöver också mycket kraftigt ökade investeringar i klimatanpassningsåtgärder för att stärka motståndskraften, särskilt för de mest utsatta länderna och samhällena som har gjort minst för att orsaka krisen, säger António Guterres.