Greenpeace kritisk mot norsk laxodling

Publicerat Senast uppdaterad

Efterdyningarna till följd av SVT:s dokumentär Laxfestens baksida fortsätter. Fiskejournalen har pratat med Greenpeace och de konstaterar bland annat att bieffekterna av laxodling ”är en tickande bomb för folkhälsan – globalt”.
Jan Isakson är expert på havsmiljöfrågor och arbetar för miljöorganisationen Greenpeace. Vi kontaktade honom för att få hans syn på den norska laxodlingsindustrin, som i SVT-dokumentären symboliseras av företaget Marine Harvest.
– Det är mycket i den dokumentären som gör att man blir förbannad, säger Jan.
Han tycker att det är skandalöst att Marine Harvest har dubbla standarder och inte ställer samma krav på produktionen i Chile som i Norge. Han ifrågasätter också hållbarheten i laxodling som den bedrivs i bland annat Norge och Chile.
– Laxodling är inte hållbart i den här skalan, utan är idag en viktig orsak bakom det globala överfisket.
I dokumentären berättar marinbiologen Hector Kol att laxarna får stora mängder antibiotika och svampdödande medel. Detta är något som får direkt dödliga konsekvenser för oss människor, enligt Jan.
– Den omfattande antibiotikaanvändningen är en tickande bomb för folkhälsan globalt, skandal att de använder sådana mängder samtidigt som allt fler människor dör av antibiotikaresistenta bakterier.
Om du har missat dokumentären kan du se den på SVT Play.
Här kan du läsa fler notiser om laxodling.
Morgan Fihn