Fortsatt giftdispens?
Ska svenska och finska fiskare få fortsätta att sälja giftig, dioxinhaltig fisk till oss konsumenter? Nja, vi får väl se om EU förlänger dispensen när den går ut 2011.
Fet fisk från Östersjöområdet innehåller alldeles för höga halter av dioxiner och dioxinlika PCB:er. Det gäller lax och öring, men också sill samt röding och siklöjerom från Vättern och Vänern. Dessa produkter får därför inte exporteras och saluföras i övriga EU-länder.
Men i Sverige går det bra. Skälet till dispensen är att vi anses vara så välinformerade att vi vet att vi inte kan äta fet Östersjöfisk särskilt ofta. Det anser i alla fall Livsmedelsverket som nu håller på att skaffa fram underlag till regeringen för ansökan om fortsatt dispens. Verket framhåller också det positiva innehållet i Östersjöfisken, som omega-3 och D-vitamin.
Livsmedelsverket har lämnat en delrapport till regeringen där man trycker hårt på hur ekonomiskt värdefullt yrkesfisket efter de här arterna är. Det sägs dock ingenting om hur mycket pengar laxarna skulle generera om de tilläts att vandra upp i älvarna, i stället för att fångas i fällor.
Livsmedelsverkets rapport ska lämnas till regeringen i mars nästa år. Du kan läsa mer på den här länken.Svenne Andersson