Annons: Sponsrat innehåll

Så här här använder du ABU Garcias senaste serie mjukbeten. Beast var namnet - lägg det på minnet!

En helt ny betesserie från Abu Garcia – Beast gummibeten

Publicerat Senast uppdaterad

Få gäddfiskare missade väl det känsloladdade ögonblicket i sista avsnittet av Pike Fight 2019 när Evelina Henriksen tog tävlingens längsta fisk. Den 115 cm långa gäddan högg på en Beast Curl Tail i färgen Firetiger, men i serien ingår även ett helt gäng andra modeller för både gädd- gös- och abborrfiske. I den här artikeln går vi igenom de olika modellerna och hur man riggar och fiskar med dem.

Utvecklingen av Beast-betena påbörjades för några år sedan då Abu Garcia tog hjälp av den Svenska betesdesignern Fredrik Renz för att ta fram en serie gummibeten som täcker allt från stora gäddjiggar ner till små abborrjiggar.

Valet föll på två Curl, två Paddle och två Twin Tail-modeller samt fem olika Shad-modeller för gädda, gös och abborre. Alla betena i serien är ftalat-fria och handmålade.

Efter ett antal försök och finslipningar av de olika modellerna påbörjas testfisket med prototyperna och redan på första försöket lyckas Tobias Fränstam ta en nästan 12 kg tung gädda på en långsamt fiskad Paddle Tail i färgen red motoroil. Alla tre större gäddmoddeller visar sig vara riktigt bra till långsammare fiske, det som oftast ger de största fiskarna.

Ett bete som sticker ut lite extra är Beast Twin Tail, med två fladdrande svansar får det en riktigt stor profil sett underifrån och är utmärkt till pelag­iskt fiske, men går även att fiska väldigt grunt. Vid vevstopp fortsätter svansarna att långsamt pulsera samtidigt som betet glider snett nedåt. I vatten med hårt fisketryck där de flesta gäddorna sett mängder av paddel- och tailbeten, kan det här vara nyckeln till att lura fiskarna, som nyfiket hugger på något de inte sett förut.

10+ i Pike Fight är inte illa!

Här ser du de olika modellerna i ABU Garcias Beast-serie. Uppifrån och ner: Beast Twin Tail 17 & 21 cm | Beast Curl Tail 17 & 21 cm | Beast Paddle Tail 17 & 21 cm | Beast Pike Shad 16 cm | Beast Zander Shad 9 & 12 cm och den minsta längst ner till höger heter Beast Perch Shad 8 & 10 cm.

RIGGA
De större betena i serien går att rigga för både djupt och grunt fiske. Om du vill ha ned betet några meter riggar du enkelt med en jiggskalle i önskad vikt och sätter sedan på ett stingertackel med en eller två trekrokar. Det finns två färdiga stingertackel i Beast-serien, båda med två krokar. Ett i storlek L med krokstorlek 2/0 och ett i storlek XL med krokstorlek 3/0. Använd L till beten på 17 cm och XL till 21 cm. Du kan med fördel använda stingermagneter för att hålla krokarna på plats under betet. Istället för att sticka in en krok i betet får du tre blottade krokspetsar.

Vill du vara mer flexibel med viktningen kör du med shallowskruven som sitter i stingertacklet och änvänder istället ett päronbly i beteslåset för att lägga till vikt. På så sätt kan du snabbt gå från grunt till djupt fiske med samma bete.

Shad-modellerna är enklast att rigga med jiggskalle i passande storlek. Gäddmodellen på 16 cm gör sig bra med en stinger med endast en trekrok. Med sin tunnare profil funkar de här betena även mycket bra att rigga med offset-krok så att du kan fiska i områden med mycket växtlighet utan att fastna.

I grumligt vatten förlitar sig rovfiskar mycket på sitt sidolinjeorgan för att känna rörelser i vattnet och lokalisera byten. Ett utmärkt sätt att ta vara på detta är att skicka ut extra mycket ljud och vibrationer från ditt bete. Beast Rattle Chambers är en typ av rasselkammare som man monterar utanpå betet genom att skruva in det på valfritt ställe. På så sätt ger det ifrån sig ett mycket tydligt rassel.

Vill du skapa ännu mer uppmärksamhet med ditt bete kan du supersnabbt göra om det till ett spinnerbait med Beast Instant Spinnerbait. Du fäster ditt beteslås i mittenöglan och betet i riggens beteslås, se till att betet har ryggen upp mot spinnarskeden. Den här typen av rigg har visat sig vara mycket effektiv för Tobias Fränstam som tagit mängder av storgäddor med den. Det är även han som ligger bakom designen.

TILLBEHÖR
Beast Instant Spinnerbait
Gör vilket gummibete som helst till ett spinnerbait. Sätt riggens beteslås i betet och fäst linans beteslås i öglan på riggen. Sen är det bara att fiska! Har visat sig vara mycket effektivt när fisken vill ha något extra. Designat i samarbete med Tobias Fränstam.

Beast Rattle Chamber
Gäddan går mycket efter vibrationer och ljud i vattnet när den jagar. Beast Rattle Chamber skruvar du enkelt in var som helst på betet. Eftersom rasselkammaren sitter utanpå betet ger den ifrån sig extra mycket ljud.

Beast Instant Spinnerbait: Gör vilket gummibete som helst till ett spinnerbait. Sätt riggens beteslås i betet och fäst linans beteslås i öglan på riggen. Sen är det bara att fiska! Har visat sig vara mycket effektivt när fisken vill ha något extra. Designat i samarbete med Tobias Fränstam. Beast Rattle Chamber: Gäddan går mycket efter vibrationer och ljud i vattnet när den jagar. Beast Rattle Chamber skruvar du enkelt in var som helst på betet. Eftersom rasselkammaren sitter utanpå betet ger den ifrån sig extra mycket ljud. Beast Stinger Magnet: Med de här magneterna behöver du inte sticka in en krok i betet för att den ska sitta bra och du får på så sätt tre blottade krokspetsar. Använd två magneter för stora krokar.

Beast Stinger Magnet
Med de här magneterna behöver du inte sticka in en krok i betet för att den ska sitta bra och du får på så sätt tre blottade krokspetsar. Använd två magneter för stora krokar.

FISKETEKNIKER
Det som är så bra med gummibeten är att de går att rigga och fiska på så många olika sätt – och det gäller så klart även Beast-serien.
Shad-modellerna till abborrfiske är utmärkta till klassiskt jiggfiske där man kastar ut, låter den sjunka och fiskar sedan hem den studsande på botten. Låt gärna jiggen ligga stilla några sekunder mellan vevtagen, abborren är känd för att plocka upp betet från botten. Den här tekniken brukar vara extra effektiv när vattnet är kallt. Tänk på att hålla bottenkontakten hela tiden. När fisken blir piggare och jagar mer aktivt kan man testa att fiska hem jiggen snabbare och högre upp i vattnet.

De stora modellerna med Curl, Twin eller Paddle-svans passar alla typer av Svenska bräckta och söta vatten. Eller varför inte testa dem till stora torskar och hälleflundror i Norge?

Från vänster till höger: Beast Stinger L och XL kommer med två trekrokar som med fördel monteras med stingermagneter. | Rasselkammarna kan skruvas in var som helst på betet. | Använd en magnet för mindre krokar och två magneter för större storlekar, från ca 3/0.

Låt gärna jiggen ligga stilla några sekunder mellan vevtagen, abborren är känd för att plocka upp betet från botten.

Curl och Twin Tail går att fiska något långsammare än Paddle och kan därför ofta vara ett bra val till förleksfisket efter gädda. Båda pulserar förföriskt med svansarna vid vevstopp. Testa även att rigga Curl-modellen med krokarna på ryggen för att få en helt annan gång på betet.

Paddle Tail är otroligt mångsidig och fungerar alltid, den mindre modellen är ett säkert kort när du vill ha många hugg. Veva hem den rakt, ge den små ryck, eller låt den sjunka till botten då och då. Vid pelagiskt fiske eller i ytan brukar den stora modellen bli ett hett byte.

INFO
• Alla Beast-modeller i 17 och 21 cm säljs i 2-pack från rek. pris 99 kr.
• Shad-modellerna säljs styckvis för ca 15 kr st och uppåt.
• Alla modeller är tillverkade av ftalat-fritt gummi.
• Beast Instant Spinnerbait säljs i 2-pack, rek. pris 99 kr.
• Beast Stinger Magnets säljs i 6-pack, rek. pris 79 kr.
• Beast Rattle Chambers säljs i 5-pack, rek. pris 59 kr.
• Beast Stingers säljs i 2-pack, rek. pris 125 kr.

För mer information kolla in Napp & Nytt 2021