Ålen kvar på många julbord
Trots att ålen är rödlistad och att nog de flesta uppfattat att arten är akut hotad finns den rökta ålen kvar på många julbord. Krögarna försvarar sig med att gästerna kräver det.
Vid den här tiden dignar julborden lite varstans – det är julbord med jobbet, med idrottsföreningen och med goda vänner. Och på väldigt många julbord kan man fortfarande hitta rökt ål.
En helt ovetenskaplig undersökning som Fiskejournalen gjort visar att i Skåne, ålfiskets Mekka, förekommer ålen fortfarande på cirka vart fjärde julbord. Gästerna vill ha ål, säger krögarna och försvarar sig ofta med att det man serverar är odlad ål.
Men, som de flesta känner till, kommer även den odlade ålen från samma hotade bestånd. Ännu har ingen lyckats med att kläcka ålrom och få ynglen att överleva mer än några dagar. Företagen som odlar ål köper glasål som fångas utanför Frankrike och föder sedan upp dem till lämplig slaktstorlek. Glasålar som annars skulle kommit till Europas kust för att vandra upp i vattendragen och växa sig stora.
Vi kan väl hoppas att sportfiskare, med ansvar för natur och miljö, säger ifrån om de råkar hamna vid ett julbord där det serveras ål.
Svenne Andersson