Annons: Sponsrat innehåll

Foto: Montage från film av Tranås Energi.

FILM: Så ska Tranås Energi förbättra Svartån

Publicerat

För några veckor sedan berättade Tranås Energi att de nu tar över ansvaret för skötseln av delar av Svartån. Tanken är att förbättra den biologiska mångfalden och på sikt skapa möjligheter för sportfiske.

Projektet omfattar ca 50 åtgärder som ska stärka befintliga lek- och uppväxtplatser samt skapa nya sådana platser för öringen i Svartån, på sträckan mellan Säbysjön och Sommen. Förhoppningsvis kan det leda till att det om 10 år går att fiska öring i ån, vilket idag är förbjudet då det helt enkelt finns för få.

Om man ser tillbaka 100 år så var det ju det kommunala energibolaget som utnyttjade vattnet för att få fram energi. Vi ser det som naturligt att ge tillbaka genom att nu återställa och förstärka de här sträckorna, så att vi får en levande natur tillbaka i ån, säger Magnus Lundberg som är ansvarig för projektet på Tranås Energi.

Nästa steg i projektet blir att skapa en plan för när och hur de planerade åtgärderna ska göras. Att plantera träd och buskar för beskuggning kommer att bli något av det första som görs, eftersom det tar tid för dessa att växa upp.

Tycker du också att det är viktigt att värna om biologisk mångfald i samband med elproduktion? Välj ett fiskvänligare elavtal här .