Reportage från nr 7/2023

Spinnfiska blekan – ett fartfyllt sommarfiske

Norskt sommarfiske

Publisert

Dyningen väller in med ett dån över revet. De gyllenbruna kelpbladen vajar förföriskt när vattnet pressas tillbaka. Detta är hemvisten för den explosiva och stridbara blekan. Erik Axner är på semester med flickvän och familj på Lofoten och tar med oss på lätt spinnfiske i Nordnorska farvatten.

LÄNGST LOFOTENS BRANTA klippväggar är naturen mäktig och rå. Strax utanför land, bland kobbar och skär står ett ensamt rostigt metallrör. Troligen utplacerat för många år sedan och det är där vi lägger våra första kast. Ekolodet visar 27 meter men endast en kastlängd ut sträcker sig kelpstammarna hela vägen upp till ytan. Blekan patrullerar längs kelpen, en slags tång som växer på grundare vatten. Den kan närmast efterlikna en undervattensdjungel som myllrar av liv. Båten positioneras och jag slår i backen för en långsammare drift mot strömmen, längst revet.

Våra jiggar landar ett trettiotal meter ut. När de bryter vattenytan fäller vi snabbt bygeln för att inte fastna och vevar in 5–6 vevtag följt av en knyck med spötoppen. Sedan får jiggen sjunka neråt längst revet med stängd bygel, meter för meter. Efter några sekunder upprepas proceduren och jiggen får återigen dala ner genom vattenmassan Familjen får snabbt grepp om tekniken, fiskevanan är blandad men finns där i olika utsträckning från spinnfiske i sötvatten efter gädda, abborre och regnbåge. Plötsligt smäller det, hugget är stenhårt likt en häst sparkar och kommer skoningslöst från tomma intet.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera