Reportage

Makrill är en fantastisk matfisk. Det här receptet har blivit en riktig favorit.

Sommarreceptet – ört och senapsstekt makrill med kall örtsås och pepparrotsmos

Makrillfisket är på topp just nu

 

Makrillen är fortfarande väldigt vanlig från Öresund till Svinesund. För de som bor vid kusten är det vardagsmat medan mängder av sportfiskare tar sig till havet för att åtminstone en gång per år få fiska makrill. Recept och tillagning av Rickard Waje. 

Ört och senapsstekt makrill med kall örtsås och pepparrotsmos(4 portioner)

600 g makrillfile 

ströbröd till panering 

matolja och smör till stekning 

150 g ruccola 

2 scharlottenlökar (skivade)

Potatismos

1 kg skalad potatis 

salt

 2 ¼ dl mjölk 

1-2 msk smör 

peppar 

riven färsk pepparrot

Gör så här: Koka poatisen i saltat vatten. Värm mjölk och smör i en kastrull. Vispa potatis och mjölk och smör med en elvisp. Krydda med salt och peppar och färskriven pepparrot.

Marinad

1 dl vispgrädde 

2 msk hackad dill 

4 msk hackad persilja

 1 nypa färsk timjan

 2 vitlöksklyftor ( finhackade) 

1 msk dijonsenap

Gör så här: Blanda marinaden. Lägg i makrillfiléerna och låt marinera en liten stund. (Kan marineras över natten). Vänd filéerna i ströbröd och stek dem med smör och matolja i cirka två minuter på varje sida. Salta och peppra.

Örtsås 

1½ dl creme fraiche 

1 msk majonnäs 

1 msk kapris 

1 msk dijonsenap 

Finhackade blandade örter (dill, persilja , timjan, gröslök efter önskemål)

Gör så här: Rör samman örterna med creme fraiche och majonäs.