Reportage
Sommarreceptet – ört och senapsstekt makrill med kall örtsås och pepparrotsmos
Makrillfisket är på topp just nu
Makrillen är fortfarande väldigt vanlig från Öresund till Svinesund. För de som bor vid kusten är det vardagsmat medan mängder av sportfiskare tar sig till havet för att åtminstone en gång per år få fiska makrill. Recept och tillagning av Rickard Waje.
Ört och senapsstekt makrill med kall örtsås och pepparrotsmos(4 portioner)
600 g makrillfile
ströbröd till panering
matolja och smör till stekning
150 g ruccola
2 scharlottenlökar (skivade)
Potatismos
1 kg skalad potatis
salt
2 ¼ dl mjölk
1-2 msk smör
peppar
riven färsk pepparrot
Gör så här: Koka poatisen i saltat vatten. Värm mjölk och smör i en kastrull. Vispa potatis och mjölk och smör med en elvisp. Krydda med salt och peppar och färskriven pepparrot.
Marinad
1 dl vispgrädde
2 msk hackad dill
4 msk hackad persilja
1 nypa färsk timjan
2 vitlöksklyftor ( finhackade)
1 msk dijonsenap
Gör så här: Blanda marinaden. Lägg i makrillfiléerna och låt marinera en liten stund. (Kan marineras över natten). Vänd filéerna i ströbröd och stek dem med smör och matolja i cirka två minuter på varje sida. Salta och peppra.
Örtsås
1½ dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 msk kapris
1 msk dijonsenap
Finhackade blandade örter (dill, persilja , timjan, gröslök efter önskemål)
Gör så här: Rör samman örterna med creme fraiche och majonäs.