Reportage

Sommarreceptet – friterad spättafilé med salsa fresca och fräst bladspenat.

Plattfisk är fantastiskt gott och kul att fiska.

Det fantastiska rödspättafisket i Öresund lockar sportfiskare från hela landet under vår och höst. Rödspätta är en delikatess med en distinkt smak som tydligt skiljer den från andra plattfiskar.

Friterad spättafilé med salsa fresca och fräst bladspenat.(4 portioner)

600 g rödspättafilé olja till fritering

 2 dl vetemjöl

 1 tsk bakpulver 

1 msk vinäger 

150 g bladspenat 

olivolja

Frityrsmet: Blanda frityrsmeten genom att vispa vetemjöl, bakpulver med vinäger. Späd under omrörning med kallt vatten till en halvtjock smet.

Gör så här: Doppa spättafiléerna först i vetemjöl och sedan i frityrsmeten. Fritera dem i kastrull eller i stekpanna i ungefär två minuter på varje sida. 

Fräs spenaten hastigt i olivolja. Salta och peppra. Servera med salsan.

Salsa fresca

250 g körsbärstomater 

½ rödlök 

2 limefrukter

 1 citron 1/3 dl olivolja 

1 kruka koriander 

2 chilifrukter

Gör så här: Skär tomaterna i mindre bitar. Finhacka rödlöken. Pressa lime och citron. Smaka av med salt och svartpeppar.