Från nr 2/2023

Donaulaxen – kungen av de alpina älvarna

Reseinspiration

Publisert

Drömmer du om att fånga en stor lax i vackra miljöer, då ska du ge Donaulaxen i Slovenien en chans. Fisket är allt annat än enkelt, men när det väl hugger glömmer du snart de tusen fisklösa kasten du gjort innan. Följ med på ett spännande äventyr bland laxentusiaster och miljökämpar till en av Europas mest mytomspunna älvar.

FÖRST EN PLÖTSLIG stöt, därefter känns ett försiktigt hugg, högt upp i vattenytan. En rysning rister inom mig, tänk om den tar. Det här måste vara en donaulax, eller är det inte det? Medan tankarna dröjer sig kvar registrerar jag en välvande kropp samtidigt som vattenytan framför mig exploderar. En donaulax, även känd som huchen har just tagit min vobbler.

I början av september kommer jag i kontakt med Velibor Caki Ivanovic. Han arbetar som fiskeguide men fungerar också som researrangör med fokus på alpresor. Velibor är en hängiven sportfiskare som genom sitt arbete är beroende av donaulaxen och taimenfisket, alltså efter två mycket närbesläktade arter. Efter en stunds fiskesnack över telefon bjuder han ner mig för att delta i Huchen-cuppen som hålls varje år under tre dagar i Slovenien. Självklart accepterar jag erbjudandet och kliver på planet till Slovenien i december.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera