Fiskeguiden Jonas Nordigårds åkte till Åland när öringen är fredad hemma på Västkusten. Foto: Didrik Nordigårds

Vykort från fiskeguiden

Publicerat Senast uppdaterad

När fiskeguiden Jonas Nordigårds som själv är baserad i södra Bohuslän vill fisk havsöring i januari så åker han till Åland. Här får han fiska i fantastiska vatten när det är det är fredningstid där hemma.

— Vädret är lite bistert men underbart på samma gång. Det var är ju premiär, säger Jonas när vi pratar med honom på fredagskvällen

Jonas berättar att man fiskar lite söder om Ekerö. Förmiddagen var trög med några följare på 50-60 centimeter. När man provade en ny plats och Jonas bytte till ett handgjort rödsvart bete från finska Jarno Vähämäki så satt dagens första öring i ett långt spinnstop. Tidigare under dagen hade man kört snabba spinnstop men när man nu började köra spinnstop på 1-2 sekunder lossnade det.

Jonas berättar att han och sonen Didrik gästar på åländska guidekollegor. I morgon väntar båtfiske. Man är inbjudna av Visit Åland och man ska hinna med att hålla pressmöte om åländskt havsöringfiske med lokala media. Havsöringfiske är på Åland, precis som i Danmark, något som engagerar lokalsamhället.

Här hemma är Jonas en mycket välanlitad guide med fantastisk fångststatistik som verkar under namnet Wild Fish Sweden.