Havsabborren är en fantastisk sportfisk. Foto: Privat

Vykort från en läsare – Kevin och Peter fick makrill och havsabborre på fluga

Publicerat Senast uppdaterad

Kevin Simesson fiskar i Skälderviken i nordvästra Skåne. Därifrån kommer en somrig berättelse om roligt fiske efter makrill och havsabborre.

Makrillen är en fantastisk flugfisk, det vet alla som fångat makrill på flugspö. Havsabborren är en fisk som då och då dyker upp längs vikar och fjordar från Öresund till Svinesund. I Norge och på den danska västkusten är den tämligen vanlig. Det huvudsakliga utbredningsområdet för havsabborre ligger lite längre söder ut längs den europeiska kontinentens kuster och i Medelhavet. Den är känd för att vara en förnämlig matfisk och en explosiv fighter på kroken.

Kevin skriver i ett mail till Fiskejournalen:

Jag var ute med en god vän och flugfiskade i Skälderviken, efter makrill i första hand, när jag lyckades hitta fisken på tre-fyra meters djup. Kompisen Peter som var med mig lyckades kroka sin första Makrill på fluga. Dock så lyckades fisken snurra in sig i ankartrossen och slet sig innan jag hann håva den. Det var en fin fisk med uppskattad vikt på cirka 1 kg. Fajten var riktigt rolig, det syntes på Peter och hans leende under hela fajten. Efter några kast så lyckades han kroka ännu en och denna gången så kunde jag håva den till honom och glädjen blev stor.

Kevin berättar att han sedan knöt på en egenbunden variant av den kända danska havsöringflugan Kopparbassen som Kevin försett med en kulförtyngning på mitten av flugkroken. Det gav en havsabborre på 7-8 hekto som efter fotografering fick simma vidare. Strax därpå missade Kevin en större havsabborre.

Kevin avslutar med att skriva att det var en rolig kväll när kompisen fick sin första makrill på fluga och att se att havsabborren är tillbaka i Skälderviken var pricken över i.

Anders Nicander