Niklas Larsson med en grann gädda, som innebar ännu en pinne i hans "viktstege". Foto: Privat

Tungt gods i båten – Niklas utökar sin fantastiska svit av storgäddor

Publisert

Många drömmer om att fånga en gädda över 10 kilo. Niklas Larsson drömmer om att få bygga en ”stege” av gäddor mellan 10–17 kilo, och kanske ännu mer. I helgen lyckades han bocka av ett av stegen.

Niklas Larsson är en gammal bekanting för Fiskejournalens läsare, eftersom vi bland annat berättat att han lyckats fånga två gäddor över 15 kilo. Han började fiska som liten grabb, men de senaste 7 åren så har han gått all in på stor gädda. Förra våren höjde han sitt personliga rekord genom att leverera en fisk på hela 16,2 kilo och 129 centimeter.

Årets vårfiske har också börjat lovande. En flerdagarssatsning med kamraterna innebar att han kunde lägga en 12-kilosgädda till handlingarna. Under lördagen krokade han en fisk på första spoten, som visade sig väga 12,9 kilo, fördelat på 120 centimeter och 60 centimeter i omkrets.
– En fisk som betyder grymt mycket, då jag inte har tagit en gädda på 12 kilo innan. Nu är min stege 10, 11, 12, 13, 15 och 16 kilo. Det fattas alltså en på 14 kilo, berättar Niklas för Fiskejournalen.

Vilken strategi har han då för att höja ribban ytterligare?
– Mina planer för att ta en 17-plussare är att fiska i februari-mars och i mitten på april. Jag ska lägga tiden på Sveriges två största sjöar genom att följa med pelagiska fiskar, när de simmar in mot lek och gör sina olika stopp på vägen till lekvikarna. Från grynnor till kanter till stubbvassen, berättar Niklas.

Enligt honom är februari–mars den mest intressanta tiden, men då är det också svårast att pricka in en stor fisk.
– Men det är just det som driver mig framåt och ger mig kraften. Genom att lägga tid och gå igenom ett område i taget och att kolla över områdena innan jag fiskar. Det ligger mycket tid och energi att hitta platserna jag söker efter innan jag börjar fiska.
Niklas kollar även väder och vind innan han planerar sina resor, och väljer område efter temperatur i vattnet, samt vilket djup han fiskar på.
– Många teorier går i tankarna, och det är viktigt hur man fiskar hem sitt bete med olika hastighet beroende på djup och storlek med mera, säger Niklas som också vill tacka Pontus Halldin för grym håvning och Robin Sundell för bilderna.