Från nr 6/2023
Årstider i regnbågssjöarna
Guide
September-oktober
■ I början av september har temperaturen ofta gått ner till kring 15 grader och fisken börjar åter bli ytaktiv. Detta är själv min favorittid för regnbågsfisket. Fjädermygg, nattsländor, getingar och även flygmyror lockar upp fisken till ytlig spis. En underbar tid för flugfiskaren. Men man ska inte förglömma att årsyngel av mört och sarv har nått en storlek på 5-6 centimeter vilket är perfekt byte för regnbågen. Streamerfiske med vita eller grå streamer med inslag av silver alternativt spinnfiske med små vobbler, spinnare och skeddrag kring växtbälten bjuder på spänning.
November-december
■ Fiskeåret lider mot sitt slut. Ofta kommer en rejäl köldknäpp i november som gör fisket trögt. Men så fort det blir lite mildare kan man ha ett riktigt bra fiske igen. Nu går fisken allt som oftast bottennära inne i vikarna. Det gäller att dra ner på tempot, fiska bottennära och gärna med lite färg i flugor och drag för att lyckas. Men under milda lugna dagar kläcker fjädermygg ända fram till isläggningen och det går med lite tur att ha torrflugefiske dagarna innan jul.
Januari-mars
■ De flesta sjöar är öppna för pimpelfiske så länge isen är över tio centimeter. Detta brukar ske i januari och sjöarna är sällan sena på öppna. Pimpelpremiären är ofta en folkfest och fisken brukar vara på hugget då sjöarna är välfyllda och fiskarna varken sett beten eller agn under en längre period. Oftast fungerar mormyska eller mete på tunn lina bättre än stora blänken, dessa verkar avskräcka mer än de lockar. Ofta är första veckorna bra men sedan lugnar det ner sig. Fisket under februari kan vara trögt på grund av högt fisketryck men även tjockt snötäcke påverkar. Framåt vårkanten vaknar fler insekter till liv och fiskarna blir mer aktiva vilket kan bjuda på riktigt bra fiske igen.
April
■ I april brukar isarna gå upp och direkt efteråt kan fisket vara riktigt svårt. Kallt smältvatten gör vattnet till och med kallare än när isen ligger.Fisken går ofta efter botten och kräver långsam presentation.Sjunklina och flytande boobyflugor på extremt kort tafs är ett säkert kort. Men även bottenmete fungerar fint där det tillåts. Men så fort vattentemperaturen stiger ett par grader blir fisken riktigt aktiv. Nu rör de sig uppe i det varma ytvattnet och gärna på lovartsidan där varmvattnet samlas.
Även om en del fjädermygg kläcks är insektslivet sparsamt. Fisken låter sig därmed gärna luras av större streamer och drag i grälla färger. Många regnbågar antar lekbeteende i april och just orange brukar kunna locka lite extra under denna tid. Tänk dock på att inte fiska för snabbt i det kalla vattnet.
Maj-juni
■ Maj och första halvan av juni brukar vara riktigt bra. Temperaturen i vattnet ligger nu kring regnbågens trivseltemperatur vilket gör dem aktiva. Även insektslivet har kommit igång och man kan med lite tur hitta ett trevligt torrflugefiske på vassländor samt enstaka nattsländor. Även ytligt fiskade nymfer och streamer i mer naturliga färger fungerar riktigt bra. Spinnfiskaren har ofta stor framgång med att fiska små skeddrag och spinnare i silver eller koppar.
■ I juni kläcker även sjösandsländan, eller rocken som den också kallas, i många sjöar. I andra halvan av juni börjar dock vattnet bli väl varmt och fisket blir mer koncentrerat kring morgon och kväll.
Juli-augusti
■ Under högsommaren blir det ofta en aning svårare och kanske är det bättre att låta badgästerna ha sjöarna för sig själva i väntan på kallare väder, men vem vill inte fiska på semestern? Och det går att lyckas även på sommaren. Tidig morgon brukar vara en extra bra period men det går även att lyckas mitt på dagen i gassande solsken, det gäller bara att hitta språngsiktet. Fisken har ofta lämnat vikarna och även det varma ytvattnet. Istället rör de sig ute på frivattnet.
Många av Stockholmssjöarna är över tio meter djupa och på 4–5 meters djup mitt ute i sjön hittar fisken också behagligare temperaturer. Hittar du rätt djup kan storfångster göras. Tänk dock på att behålla fisken under sommaren. Återutsättning fungerar ofta bra under vår och höst men jag har dålig erfarenhet under sommaren. Högre temperaturer bidrar till lägre syre i vattnet och tyvärr drabbas fisken lätt av mjölksyra och kan dö först timmar efter återutsättning.