Bildtext till TE mete mört - Små beten - som pinkies eller maggot - funkar bra på hösten (Fotograf: Joakim Glantz)

Så här fångar du betesfisk när det är kallt

Publicerad Senast uppdaterad

Många har säkert upptäckt att de vanligaste betesfiskarna kan vara svåra att fånga när vattnet blir kallt. Fiskarnas allmänna aktivitet är låg, liksom aptiten. Här kommer tips på hur man ökar chanserna att få upp betesfisk till vinterns populära ismeten.
Fiskar är kallblodiga djur vars kroppstemperatur – och därmed allmänna aktivitet – sjunker i takt med temperaturen. Olika arter har utvecklat olika system för att hantera nedkylning. Experten på extrema förhållanden är kanske rudan, som till och med kan överleva på botten av bottenfrusna sjöar. Blodet fryser inte tack vare alkohol som fiskarna själv producerar!
Men oavsett fisk så gäller samma principer när temperaturen sjunker – hjärtat slår långsammare och fisken blir mindre aktiv. Om fisken ändrar sitt beteende så måste fiskaren göra detsamma.

…om fisken ändrar sitt beteende så måste fiskaren göra detsamma.

Tobias Ekvall metar gärna mört på vintern. Han räds inte kylan utan har lärt sig var fisken står och hur man lockar den att ta betet.
– Det många inte vet är att det ännu inte är för sent att meta efter mört. Om man gör rätt, kan man ha ett kul mörtfiske långt in på hösten, berättar Tobias.
Tobias tips för ett lyckat mörtfiske på höst och vinter kan delas in i tre enkla punkter:
Fiska djupt. Där är vattnet vanligtvis något varmare, vilket skapar en säkerhetszon för fisken från den kalla luften ovanför vattnet.
Använd små beten. Själv använder jag pinkies, jokers eller maggot i november och december. Tänk på att använd rätt krokstorlek efter betet du kör med. En bra allround-storlek som fungerar med små beten är storlek 14 eller 16
Mäska. Men kom ihåg att inte mäska för mycket. Det kan ha motsatt effekt!
Tobias anser att storleken på betesfisk kan ha betydelse, både vid flötestrolling och vid ismete efter gädda.
– Jag använder helst så stora mörtar som möjligt. Problemet är bara att de är så svåra att fånga, avslutar Tobias.

Hans Hällman