Micro spoon funkar fantastiskt bra där både svenska och danska regnbågar. Foto: Anders Nicander

Regnbåge – och micro spoon – förlänger säsongen

Publicerat Senast uppdaterad

Intresset för de 70 000 förrymda danska regnbågarna har varit enormt. Men de flesta av oss har ju ingen möjlighet att kasta sig i väg till en fjord mitt i Danmark för att fiska mitt i november. Som tur är finns det massor av fina regnbågsvatten här hemma och regnbågsfisket kan vara bra hela hösten.

Senhösten kan vara en tuff tid för oss sportfiskare. Det är långtifrån överallt det bjuds på spännande fiskemöjligheter. Men regnbågsvatten finns det gott om och med lite finess på fiskemetoden kan det bli fiskefest även i de svenska skogarna.

Micro spoon är en förträfflig metod för regnbåge. Även om den aldrig riktigt slagit i Sverige kan de som gett det en chans intyg hur otroligt effektivt det kan vara och hur kul det är att drilla fisk på den ultralätta utrustningen. Det finns specialspön som är framtagna för att kassa dessa mycket lätta beten. De är ofta runt 7 fot och har en mycket snabb och supertunn klinga. Med dessa spön kan man swisha iväg en liten sked 20-30 meter. Men även klassiska UL-spön funkar fint. Det viktiga är att man har en väl anpassad liten haspelrulle och tunn flätlina.

Dragen – eller skedarna – som kallas micro spoon är ofta små stansade skeddrag i vikter från bara några tiondels gram upp till 5-6 gram även om en del puritaner menar att det bara är de allra lättaste betena som är ”micro”.

Micro spoon är ett teknikfiske och ju mer man använder metoden desto mer kan man utveckla den. Att bara spinna rakt in utan pauser eller andra trix funkar i bland men det fina med detta mikrolätta fiske är att man kan trolla fram en gång hos betet som får den mest köldstela regnbåge att hugga. Med så lätta beten finns det heller ingen anledning att stressa på med invigningen för att man annars riskerar att fastna i botten. Vid våra försök med micro spoon har det absolut effektivaste varit att experimentera med olika långa vevstopp när skeden får singla mot botten på sträckt lina kombinerat med långa lyft, lite som vid jigfiske. Men håll hårt i spöt, huggen är stenhårda!