Reduktionsfiske även i Växjö
Att fiska bort stora mängder mört och braxen för att förbättra vattenkvaliteten i sjöarna är en metod som blivit allt populärare. Nu senast är det Växjö kommun som startat utfiskning i Växjösjön.
Reduktionsfiske började prövas i Finjasjön i Skåne för tiotalet år sedan och några år senare introducerades metoden även i Skånes största sjö, Ringsjön. Sedan dessa föregångare kunnat uppvisa lyckade resultat har metoden fått spridning över Sverige. Den har, med framgång, prövats bland annat i Ryssbysjön i Nässjö kommun, i Vallentunasjön i Täby kommun och nu är det alltså dags för Växjö kommun där man har problemet med övergödning och algblomning i Växjösjön, Trummen och Bergundasjöarna.
Reduktionsfiske går ut på att fiska bort stora mängder vitfisk, framförallt mört och braxen, för att få en bättre biologisk balans i de övergödda sjöarna. När man tar bort tonvis med vitfisk tar man samtidigt bort en viss mängd fosfor som finns lagrat i fiskarna – men den stora vinsten ligger i att man tar bort planktonätarna. De övergödda sjöarna har ett överskott på växtplankton, eftersom mört och braxen ätit upp de zooplankton som annars äter växtplankton. Genom reduktionsfisket kan mängden zooplankton öka och därmed minskar växtplankton.
Ett komplement till reduktionsfisket kan vara inplantering av rovfisk, som gädda, gös och abborre eftersom dessa också äter upp stora mängder vitfisk.